Skip to content

Retrospektiva – Boro Pavlović / Perspektiva – Simona Pavlović

Sanda Ugrina

Izložba „RETROSPEKTIVA – Boro Pavlović / PERSPEKTIVA – Simona Pavlović“ donosi pregled karijere Bore Pavlovića od njegovih prvih početaka na strip sceni sredinom 1980.-ih godina do danas, a ujedno prvom javnom prezentacijom radova najavljuje Simonu Pavlović kao novu generaciju u svijetu stvaratelja stripova.

BORO PAVLOVIĆ

Boro Pavlović, slikar, ilustrator, crtač stripova živi i stvara u Splitu.

Rođen je u Tuzli 11. prosinca 1954. godine. Diplomirao je 1979. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, odsjek za slikarstvo. Karijeru je započeo nakon studija kao slikar na scenografijama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu te kao ilustrator u Nedjeljnoj Dalmaciji. U Večernjem listu 1985. godine pojavile su se prve stranice njegovog stripa „Vrijeme kronika“. Tih 12 tabli nastalih po tekstu autor kojeg je Borko Gjivoje izložene su na Salonu u Vinkovcima, a potom na izložbi Hrvatsko pismo kroz povijest u Parizu gdje su naročito zapažene. Prva je reagirala francuska nakladnička kuća Les Humanoides Associés koja odmah s Borom dogovara samostalni album. Za šest mjeseci Boro je napisao scenarij, nacrtao table i nastao je tako 1987. godine strip „Anno 1259“ (Les Chroniques du Chevalier Tarwe).

Ista kuća mu potom povjerava crtež za strip „Roxalane“ po scenariju Patricka Galliana. Nakon dovršena četiri albuma spomenute „Roxalane“ odlazi u Norvešku 1992. godine. U Oslu mu je pak ukazana čast kada je u zadatak dobio crtanje jedne epizode strip serijala „Pelle i Proffen“ pod nazivom Kjempene Faller, iznimno bitnom stripu na nacionalnoj razini u Norveškoj, a riječ je o junacima norveške književnosti za mlade koje je stvorio Ingvar Ambjørnsen.

Radio je u Norveškoj uglavnom za kuću Semic no i druge nakladnike. Crta u tom razdoblju naslovnice za u Norveškoj iznimno popularnu „Modesty Blaise“, a o crtežu dovoljno govori to da ga je pohvalio njen tvorac Peter O’Donell. Nacrtao je jednu epizodu „Fantoma“, objavio skoro tridesetak stripova u reviji Starlet od 1993. do 1998. godine. Naslovnice radi i za stripove „Agent X-9“ i „James Bond“.

See also  Mladen Žunjić izlaže u Europskom domu Zagreb

Povratak na francusko tržište uslijedio je nakon dva desetljeća kroz njegov najpoznatiji serijal albuma “El Niño”,nastao 2002. godine u suradnji sa scenaristom Christianom Perissinom s ukupno sedam albuma objavljenih do 2009. godine za Les Humanoides Associés. Ovaj serijal koji prati potragu prelijepe Vere Mihajlov za svojim neznanim bratom blizancem je stvarao s posebnim užitkom jer su ga pomorske teme poput odiseja svjetskim morima i ratova na oceanima oduvijek impresionirale.

Strip serijal „El Niño“, inačenazvan po fenomenu oceansko-atmosferskog poremećaja u ekvatorijalnom Pacifiku, preveden je na brojne svjetske jezike i objavljen  u brojnim zemljama (čak i na Tahitiju), a hrvatsko izdanje u dvije integralne knjige objavila je nakladnička kuća Fibra iz Zagreba 2007. godine (sadržava prvih 5 albuma) odnosno 2011. godine (sadržava posljednja 2 albuma). Dakle više od tri desetljeća nakon što su mu u Večernjaku objavljene prve table stripa napokon je objavljen jedan njegov strip u formi albuma na hrvatskom jeziku. Nažalost taj svijetli primjer nije bio pravilo već iznimka, već dvanaest godina nismo doživjeli druge radove Bore Pavlovića u hrvatskom prijevodu. Stoga ova retrospektivna izložba Borinih radova u Hrvatskom pomorskom muzeju Split u okviru strip festivala Comicator neka bude poticaj nakladnicima u Hrvatskoj za objavu novih izdanja.

Nakon završetka „El Niña“ Boro nastavlja raditi za francusko tržište pod etiketom kuće Éditions Glénat. Scenarist za nove albume i dalje je Christian Perissin. Tako između 2010. i 2013. godine stvaraju 4 albuma serijala „Les Munroe“, 2016. godine izlazi im album„Alexandra David-Néel : Les chemins de Lhassa“, a 2019. godine pokreću novi serijal „John Tanner“. Za svaki serijal Boro utroši sate i sate u istraživanju i pripremi priče kako bi povijesni, kulturni, geografski i drugi fakti odgovarali istini. U stvaranju pomoć mu pružaju supruga Lidija i kćerke Ninny i Simona koja će na ovoj izložbi se predstaviti manjim opusom kao nova generacija stvaratelja stripa u obitelji.

SIMONA PAVLOVIĆ

Simona Pavlović, digitalna i tradicionalna ilustratorica i slikarica, dizajnerica, crtačica stripova. Živi i radi u Splitu.

See also  Doprinos inženjera arhitektonskom nasljeđu Mletačke Dalmacije

Rođena u Oslu, Norveška, 30. lipnja 1995. godine. Maturirala je 2014. godine u Školi likovnih umjetnosti u Splitu kao slikarski dizajner, te nedugo poslije započinje raditi kao freelancer u digitalnoj ilustraciji koristeći se pseudonimima, prvo „sinnam00n“, a kasnije „fossilizedalien“. U tom radu za privatne klijente dizajnira likove za tabletop RP kampanje kao DnD. Kratko je potom volontirala za Velos CCG gdje je ilustrirala za istoimenu kartašku igru. Godinu dana nakon ovih poslova Simona volontira za Fantastikon, gdje pomaže u organizaciji prve konvencije u Splitu kad je izradila i njen logotip. U sklopu Fantastikona, ona se pridružuje udruzi F&ST u izradi Fantastine, gdje je radila illustracije, recenzije i edukativne članke.

Godine 2019. Simona počinje raditi na svom samostalnom stripu „The Dance of Death“ za koji je pisala i obrađivala priču još od kada je završila srednju školu, a tek 2020. godine  ga objavljuje na stranicama poput Webtoon i Tapas.

Hrvatski pomorski muzej Split i
striparnica „Columbo“ Split
imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe strip tabli i crteža
Retrospektiva – Boro Pavlović / Perspektiva – Simona Pavlović
dana 27. travnja (četvrtak) 2023. godine u 11:00 sati
Hrvatski pomorski muzej Split, Glagoljaša 18, Tvrđava Gripe
Izložba je dio programa festivala strip kulture Comicator iostaje otvorena do 20. svibnja 2023. godine.