Skip to content

“Neustrašive žene” svečano otvorene u Đakovu

Izložba “Neustrašive žene” svečano otvorena uz izvedbu mlade glumice Dore Bogdanović koja je utjelovila Zoru Barlović-Vuksan

Sonja Švec Španjol

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba “Neustrašive žene” zbog velikog interesa javnosti nastavila je svoje putovanje i u 2023. godini.

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena u srijedu 5. travnja 2023. u Muzeju Đakovštine u Đakovu. Izložba je izazvala velik interes medija i javnosti u danima koji su prethodili otvorenju što je rezultiralo i velikim brojem posjetitelja koji su došli na otvorenje. Posjetitelje je u izložbu uvela mlada glumica Dora Bogdanović koja je predstavila lik i djelo poznate hrvatske dramske glumice i prve hrvatske profesionalne kazališne redateljice – rođene Đakovčanke – Zore Barlović-Vuksan predstavljene na izložbi kroz ilustraciju Ane Kadoić. Ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić izrazila je zadovoljstvo što je izložba „Neustrašive žene“ stigla u Đakovo, te je uz Zoru Barlović-Vuksan skrenula pozornost na još nekoliko značajnih Đakovčanki iz različitih područja djelovanja koje također zaslužuju pažnju te mogu nositi titulu neustrašivih žena poput prve kustosice Muzeja Đakovštine Hedvige Deker, spikerice Nade Varšave kroz njezin bogat društveni angažman, Marije Švarcmajer za humanitarni rad, slikarice Vjere Biller, glumice Jelene Lovrić Vlajki, samouke etnografkinje Lucije Karalić i mnogih drugih. Kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu te objasnila kako se putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice, dok je kustosica istaknula kako je istovremeno riječ o likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Izložbu je otvorio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić koji je istaknuo kako je potrebno više ovakvih inspirativnih izložbi koje u fokus stavljaju zaslužne žene iz hrvatske povijesti i sadašnjosti te da izložba „Neustrašive žene“ može današnjim mladim djevojkama poslužiti kao inspiracija te poruka da su snovi ostvarivi, a zvijezde dohvatljive.

Na izložbi su posjetitelji mogli razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Muzeju Đakovštine ostaje otvorena do 23. travnja 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje te će biti predstavljena u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Zavičajnom muzeju Ogulin, Gradskoj galeriji Crikvenica, Muzeju Gacke Otočac u sklopu Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, Gradskoj knjižnici Ivan Vidali Korčula, Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec i Centru za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg.

Optimized by Optimole