Skip to content

BILOSNIĆEV “TIGAR” NA ZELENOJ TRIBINI ANE HORVAT

Poetska zbirka naslovljena „Tigar“ obuhvaća dvjestotinjak pjesama na temu tigra, i predstavlja jedinstveno djelo u kojemu se uspješno stapaju univerzalnost, duboka refleksivnost i igra, što je izazvalo veliko zanimanje u mnogim zemljama svijeta

U srijedu 5. travnja 2023. godine s početkom u 18 sati, u knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu, održana je 14. ZELENA TRIBINA, u kojoj se govorilo o životinjama i stablima, a koju uređuje i vodi književnica Ana Horvat, koja je istu i pokrenula. 

Tema tribine ovog puta bilo je književno stvaralaštvo Tomislava Marijana  Bilosnića. Predstavljena je tako Bilosnićeva kultna zbirka pjesama „Tigar“, koja je doživjela nevjerojatnih 15 prijevoda inozemnih izdanja, kao što su prezentirane i pjesme iz njegove nedavno objavljene zbirke „Vidio sam Borgesove oči“,  u kojoj ovaj autor pjeva o maslinama.

Poetska zbirka naslovljena „Tigar“ obuhvaća dvjestotinjak pjesama na temu tigra, i predstavlja jedinstveno djelo u kojemu se uspješno stapaju univerzalnost, duboka refleksivnost i igra, što je izazvalo veliko zanimanje u mnogim zemljama svijeta. Zbirka „Tigar“ doista je osvojila ogromno španjolsko govorno područje, a zbirka je veliki uspjeh doživjela i u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da je ušla i u pregled suvremene europske lirike  The Litlle Tour through European Poetry, koju je sastavio američki povjesničar književnosti dr. John Taylor.

U zbirci „Vidio sam Borgesove oči“, Bilosnić poput „Tigra“ problematizira jedinstvenu temu masline, prilazeći joj s fenomenološko-simboličke strane, gdje poetskim alatom mitološki sloj pjevanja ozbiljuje izravnim autobiografskim elementima i obiteljskom poviješću. Maslina ovdje postaje simbolom i Homera i Borgesa, kao i konkretna slika vlastita života autora. 

Svojim pjevanjima o tigru i maslini Bilosnić nas, konačno, suočava i s globalnim ekološkim problemima koji su postali kritičnim pitanjima suvremenoga svijeta. Ekološka svijest u djelima ovog autora prisutna je još od njegove knjige „Okrugla kanta za smeće“ (1988.), koja predstavlja jedno od prvih književnih djela na ovu temu u Hrvatskoj.    

O Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovu djelu, poglavito o pjesmama posvećenim životinjama i stablima, govorila je književnica Ana Horvat, koja je na ovu temu već sastavila i dvije pjesničke antologije, „Subića“ i „Stablopis“.

Samo događanje za publiku je bilo vrlo zanimljivo i iz razloga što su uz govor o poeziji, kroz riječ i glazbu, istu interpretirati i poznati hrvatski umjetnici. Pjesme iz zbirke „Tigar“ i „Vidio sam Borgesove oči“ govorila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Urša Raukar, poznata i kao aktivistica u mnogim prilikama.  Pjesme iz „Tigra“ interpretirali su kantautori Vladimir Mihaljević, kantor u Nedelišću i vođa crkvenog zbora, i Neven Dužević, podjednako poznat kao autor s kultnom undergraund etiketom i kao uglazbljivač i izvođač klasika hrvatskog stiha, kao što su T. Ujević, D. Cesarić, F. K. Frankopan, J. Pupačić, i drugi.

Autor Tomislav Marijan Bilosnić nije mogao nazočiti ZELENOJ TRIBINI, posvećenoj njegovu stvaralaštvu.