Skip to content

Udruga obitelji djece s autizmom Dar Osijek

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU

Venina Markuš

Udruga obitelji djece s autizmom DAR obilježila je Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2. 4. 2023. (nedjelja) na osječkom Trgu Ante Starčevića

Uz zanimljivo osmišljeni program, i mnoštva radova koje se moglo dobiti uz simboličnu donaciju, svake godine na ovaj dan naglašavaju probleme s kojima se suočavaju. Sve uz podršku PK Broadway, školski band Centra Ivan Štark i učenici i all-star nastavnički band Medicinske škole Osijek. Posljednjih godina intenzivno su usmjereni na ostvarivanje svih točaka Sporazuma triju ministarstava, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije zbog kojih je osnovan Centar za autizam Osijek. Prema Članku 2. Sporazuma nisu ostvarene sljedeće djelatnosti: usluga smještaja, usluga poludnevnog boravka, usluga cjelodnevnog boravka, usluga individualne psihosocijalne podrške kod pružatelja usluga, usluga grupne psihosocijalne podrške kod pružatelja usluga, usluga pomoći pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja (integracija).

S obzirom na to da sve točke Sporazuma nisu ispunjene, ponovno su javno zatražiti hitno rješavanje onoga što im pripada po zakonu.

Nakon završetka obrazovanja s napunjenom 21. godinom u Centru za autizam korisnici Centra nemaju kamo. Ovaj gorući problem ističu godinama. Osnutkom Centra činilo se da mogu dopustiti sebi nadu u budućnost. U novoj, lijepoj plavoj zgradi koje ne bi bilo da nije bilo roditelja djece s autizmom. Inače, poznato je u osječkoj javnosti da je upravo današnji zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin 2015. svojim uključivanjem u projekt izgradnje Centra za autizam Osijek odradio najvažnije proceduralne korake kako bi se u konačnici realizirala izgradnja ovog Centra.

O AUTIZMU
Predstavljen je internetski vodič o autizmu koji je prevela, lokalizirala i uredila hrvatska autistična zajednica uz pomoć saveznika i saveznica.
https://www.atipicni.hr/o-autizmu/

Udruga djeluje u Osijeku od 18.12.2006. Roditelji i članovi obitelji djece s autizmom te zainteresirani stručni kadar okupljaju se zbog jedinstvenog cilja – pomoći našoj djeci da se što bolje uklope i funkcioniraju u svijet u kojem žive – svoju obitelj, vrtić, školu, zajednicu, grad Osijek. Njihovi su članovi djeca i mladi s poremećajima iz autističnog spektra od postavljanja dijagnoze nadalje. S obzirom na dobnu raznolikost kao i prirodu poremećaja iz autističnog spektra, obuhvaćaju sve dobne skupine – vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske i odraslu populaciju. O njihovom radu svjedoče aktivnosti kroz godine. Trude se informirati i educirati javnost o poremećajima iz autističnog spektra po čemu su prepoznatljivi. Unatoč brojnim preprekama u svakodnevnom životu i radu, nastavljaju se truditi za dobrobit djece koja su im najveći pokretač. Nemamo niti jednu zaposlenu osobu; sve aktivnosti odrađuju volonterski, a aktivnosti udruge financiraju preko projekata i iz donacija.

KONTAKT EMAILOM – udruga.dar.osijek@gmail.com

Fluentes ft. Gregorova mama – Plavi svemir