Skip to content

Predstavljamo vam projekt KNJIŽEVNOST I SVIJET KOJI SE MIJENJA

???? Projekt „Književnost i svijet koji se mijenja“, koji provodimo pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, obuhvaća objavljivanje i promoviranje deset visokokvalitetnih romana i stripova europskih i hrvatskih autora. Projekt je tematski podijeljen na dvije glavne okosnice: KNJIŽEVNOST PIŠE ZELENO i KNJIŽEVNOST KOJA UKLJUČUJE.

???? Jedan od ciljeva projekta promocija je hrvatske književnosti u inozemstvu pa će u okviru projekta V.B.Z. nastaviti dobru praksu, već započetu prijašnjom suradnjom s Kreativnom Europom, i objaviti dva hrvatska romana na stranim tržištima u suradnji s britanskim izdavačem Istros Books i talijansko-austrijskim Folio Verlagom.

???? U ovim nesigurnim vremenima pandemije, rata, klimatskih promjena, ekonomskih potresa, obeshrabrujućih izvješća o (ne)ravnopravnosti spolova ili statusa LGBT zajednice u Republici Hrvatskoj, odlučili smo objaviti knjige koje progovaraju o ovim gorućim pitanjima današnjega svijeta i naše zemlje.

???? Svih deset književnih djela uključenih u projekt problematiziraju neke od prioritetnih pitanja Europske unije (teme krize okoliša, raznolikosti i inkluzije te rodne ravnopravnosti). Prevode se nagrađivana literarna djela i stripovi, a izbor autora odražava sveukupnu temu rodne ravnoteže. Projektom se želi povećati vidljivost prevoditelja čija se imena nalaze na samoj naslovnici knjige, a prevoditelji sudjeluju i u promocijama i ostalim promotivnim aktivnostima.

???? U nekoliko godina svijet i naši životi naglo su se promijenili. Pitanje je možemo li i znamo li se nositi sa svim promjenama, okrenuti ih u svoju korist i ući u jedan bolji, pravedniji svijet. Dobra književnost, koja otvara pitanja i potiče rasprave, u tome će nam zasigurno pomoći.

KNJIŽEVNOST I SVIJET KOJI SE MIJENJA
See also  Dvadeseti nastavak Mašinih avantura