Skip to content

Obilježavanje Dana narcisa – posvećeno oboljelima od raka dojke

Kao i svake godine i ova se godina, prva subota u proljeću, obilježava u znaku narcisa, jednostavnog cvijeta, koji simbolizira nadu i buđenje novoga života i koji je postao zaštitnim znakom borbe protiv raka dojke

Venina Markuš

U organizaciji sa Udrugom Mammae klub i Europa Donna Hrvatska, članovi i članice Županijske i Gradske organizacije Socijaldemokrati, danas su u Osijeku obilježili 27. Dan narcisa, doniranjem 1000 cvjetova narcisa, ali i doniranjem simboličnog novčanog iznosa koji će Udruzi Mammae pomoći u provođenju dugoročnih programa i projekata vezanih za edukaciju o prevenciji raka dojke.

Sudjelujući u humanitarnoj akciji, dali su podršku svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena, ali i muškaraca u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

“Obilježavanjem današnjeg dana, doprinosi se jačanju svijesti o potrebi prevencije i ranom otkrivanju raka dojke.

Veliku ulogu u tome svakako ima i provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine u okviru programa probira se na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi, zato je cilj Dana narcisa ukazati na važnost odaziva na redovite preglede koji mogu spasiti život, smanjiti smrtnost od opake bolesti.

Prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i raka debelog crijeva.

Značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom je rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

Prema službenim podacima, odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, no dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa.

Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150 000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

Potrebno je podizati svijest o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i psihološkoj pomoći, ne samo oboljelim ženama već i njihovim obiteljima i tu poruku važno je iznova ponavljati.

Također svim oboljelima pružamo nadu u ozdravljenje te da ustraju na putu borbe s rakom dojke. Niste same, svi smo uz Vas!“

Obilježavanje Dana narcisa – posvećeno oboljelima od raka dojke