Skip to content

EUFORIJA – osvrt na prozu Elin Cullhed

Elin Cullhed: EUFORIJA – Roman o Silviji Plath

Pred nama je knjiga o Silviji Plath, o ovoj prozi ona je fiktivni lik, roman je pisan u prvom licu, donoseći nam kroz oči velike pjesnikinje priču o ženama i borbi da uz majčinstvo ostvaruju i svoje ambicije

Miroslav Pelikan

Nedavno je istaknuti nakladnik zagrebačka Fraktura objavila novi naslov u sjajnoj opremi, tvrdo ukoričenoj (i ovom prigodom moram spomenuti izvrsno opremanje knjiga ovoga vrijednog nakladnika), EUFORIJARoman o Silviji Plath, autorice Elin Culhed, u prijevodu sa švedskog Lane Momirski, na nekih tristotinjak stranica.

Zanimljiva i izazovna proza o životu i sudbini poznate književnice Silvije Plath (s njom sam se davno susreo u prozi Pod staklenim zvonom i te se knjige i dan danas sjećam).

Pred nama je knjiga o Silviji Plath, o ovoj prozi ona je fiktivni lik, roman je pisan u prvom licu, donoseći nam kroz oči velike pjesnikinje priču o ženama i borbi da uz majčinstvo ostvaruju i svoje ambicije.

Pisati o književnicima koji su ostavili kapitalno djelo iza sebe, nikada nije lako i uvijek se pojavljuju stanovite zamjerke, no ovdje, u ovoj knjizi pjesnikinja živi svoj stvarni tegobni život.

U svakom slučaju knjiga za čitanje.

Euforija - Elin Cullhed.1

See also  Wolfgang Hilbig: Ja