Skip to content

BROD ZA ISSU – osvrt na roman Roberta Perišića

Robert Perišić: BROD ZA ISSU

Izmaknuti se iz stvarnosti i zaroniti u nepoznato, u vrijeme prije koju tisuću godina i osjetiti dah davnine, to je doživljaj koji omogućuje Brod za Issu

Miroslav Pelikan

Robert Perišić suvremeni je hrvatski književnik, po svemu, cijenjeniji i poznatiji u inozemstvu, nego u domovini (to je vjerojatno uobičajena mogućnost za mnoge stvaratelje), autor zanimljivog djela, da ponovimo, često prevođenog vani, nedavno je objavio novi roman u nakladi zagrebačkog Sandorfa, Brod za Issu, na gotovo 400 stranica, u mekom povezu, što može za prosječnog čitatelja biti izniman, izazovan zadatak izdržljivosti i provjere vlastite snage u sočavanju s obimnom prozom.

Pred nama je zapis o antičkom Mediteranu, o prostoru u kome živimo kakav je nekada bio, odnosno kakvim ga zamišljamo da je nekada bio.

Pratimo Kaliju i Vjetropira, otvara se priča o Issi, prvom gradu na Jadranu, susrećemo raznolike likove i prostore, približujući sebi daleko i davno doba, dobrim dijelom i nadalje skriveno, unatoč našem razmišljanju kako je sve bitno otkriveno i razjašnjeno.

Izmaknuti se iz stvarnosti i zaroniti u nepoznato, u vrijeme prije koju tisuću godina i osjetiti dah davnine, to je doživljaj koji omogućuje Brod za Issu.

robert perišić - brod za issu (1)

See also  Treća velika uspješnica iz serijala "Pohvala" Pavla Pavličića