Skip to content

Osvrt na Grčke mitove Charlotte Higgins

GRČKI MITOVI – prepričala Charlotte Higgins

Miroslav Pelikan

Nedavno je nadahnuti zagrebački nakladnik Petrine knjige objavio novi naslov, zanimljiv u svim vremenima različitim verzijama i za sve čitateljske uzraste, GRČKI MITOVI, koje je prepričala Charlotte Higgins, urednice kulturne rubrike u Guardianu, s privlačnim ilustracijama Chrisa Ofilija, britanskoga umjetnika, u prijevodu s engleskog Petre Mrduljaš

Doista davno, oduševio sam se kao dječak Najljepšim pričama klasične starine Gustava Schwaba, zatim Kuhn Legende i mitovi stare Grčke, kasnije sam upoznao opus Roberta Gravesa i ostao mu do danas vjeran.

I evo nove verzije klasičnih mitova,osebujnog čitanja i doživljavanja svijeta koji uistinu nikada nije nestao, nikada nije prestao postojati, iako su se u stvarnosti pojavili novi bogovi, novi mitovi.

Autorica je odlučila objaviti svoje viđenje grčkih mitova uokvirene kao priče koje pričaju ženski likovi, one ih tkaju kao tapiserije.

Klasični grčki mitovi premreženi s nizom ženskih likova, sudbinskih i neizbježnih, ponekad mi se čini da su žene ključ za razumijevanje te daleke i nikada zaboravljene povijesti.

Svaki će čitatelj pronaći samo svoj omiljeni lik žene u ovoj čudesnoj galeriji likova, kao što sam i sam, baveći se Omfalom, lidijskom kraljicom.

GRČKI MITOVI - prepričala Charlotte Higgins
See also  Predstavljena knjiga akademika Maroevića "O naivi i autsajderskoj umjetnosti"