Skip to content

Bogat sportski vikend grada pored rijeke Drave

Nije tajna da je Osijek grad sporta. Osim na nekom lokalnom, sportska događanja na državnom te međunarodnom nivou odavna su pojava na sportskim borilištima

Boris Markuš

Tako smo proteklu nedjelju iskoristili maksimalno i nazočili prvoligaškim nogometnim utakmicama, a u večernjem terminu i rukometnom spektaklu u dvorani Gradski vrt. Dan je otvoren s derbijem domaćeg prvenstva u kojem su nogometašice Splita poražene na gostovanju kod ŽNK Osijek 1:2 (0:0).

ŽNK Osijek dominantan, ponovno srušen ŽNK Split

Goran Ljubojević, strateg na klupi nogometašica Osijeka nadvisio je trenerski tandem Selma Omerović-Milorad Mišo Ilišković, koji je pak dao svoj maksimum kako bi izvukli pozitivan rezultat, no to im u konačnici nije pošlo za nogom u očekivanom sportskom tonusu. Osijek se pokazao kao dominantan reprezent nogometne igre. Domaće igračice nisu se dale navući na splitski pristup nogometa, već prepoznatljivim stilom, nogometnih princeza s Mačkamame, lomile su suparnice. Prvo ime Izabela Lojna uz suport ekipe, pokazale su nedodirljivost na pričuvnom igralištu donjogradske Olimpije. Da nije bilo raspoložene vratarke gostujućeg saziva, rezultat je mogao biti izraženiji, na strani bijelo-plavih vedeta! Splićanke s malo borbenijim pristupom nastojale su iznaći put do domaće mreže, a sve uz preveć iskazane nervoze i priče na terenu. Ulog je obostrano bio golem, a široki auditori preko direktnog TV prijenosa, mogao je guštati u zavidnom nogometnom naboju, no u konačnici korektnom sportskom pristupu. Osječanke, tako sada imaju šest bodova force ispred izravnog konkurenta. To je poanta priče, a po završetku susreta, obostrano su frcale čestitke na prikazanom. Dva najbolja sportska kolektiva ubrzo će unutar Hrvatskog nogometnog kupa za žene imati priliku za ponovnim dokazivanjem, samo ovoga puta u Splitu. Tko može, ne bi trebao propustiti pogledati taj susret, dva nogometna titana ženskog nogometa . Generalno gledajući, ženski nogomet općenito doživljava ekspanziju.

Hajduk nosi bodove iz Osijeka

Da nešto ne štima u redovima nogometaša Osijeka odavno je činjenično poznato. Sa svih medijskih naslovnica i kroz razne nogometne analize, svi trube o neprepoznatljivosti NK-a Osijek. Mnoštvo se pita što se to događa, a sve bez konkretnog odgovora. Klupska PR kampanja pumpa priču oko izgradnje najmodernije arene u Hrvatskoj , mada takvih sportskih obilježja ima i u nekom našem državnom okruženju. Sve je to negdje već viđeno. No, javnost se i dalje zabavlja pitanjem imena u izgradnji novog hrama nogometa. Po svemu, neće to biti Pampas Arena, već po lokalnim ćakulama, moglo bi iskrsnuti na pročelju stadiona sponzorsko ime nekog od izvođača radova. Ostaje da vidimo kakva će biti odluka i možebitna, potencijalna, nova vlasnička struktura. Osijek je sve stavio na izgradnju, dok trpi nogometni prezent. Navijačka populacija je sve depresivnija. S druge strane, Hajduk po svemu sudeći, nikad lakše stigao je do bodova. Trener Leko kupio je navijački puk, a klupski predsjednik iz lože sijao je osmijehom. Zna on o kakvom se tu ulogu radilo, a pobjednički gard je ono što zadovoljava navijače, koji su spremni oprostiti i poneke greške u koracima. Lako se da razumjeti značenje kluba čija je mantra: Hajduk živi vječno! Riječ je o klubu koji se pokazao kao crna mačka za Bijelo-plave.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024: 4. KOLO
HRVATSKA – NIZOZEMSKA 25:25

Šlag na kraju dana. Osječki Gradski vrt bio je pun kao šipak. Neki novi rukometni klinci prezentiraju hrvatski rukomet. Hrvatska rukometna reprezentacija odigrala je neodlučeno 25:25 s Nizozemskom. Prvi dio bio je hladan tuš za sve ljubitelje rukometne igre. Nizozemska se predstavila u svom najboljem izdanju, a naši rukometni poletarci pod pritiskom suparnika i očekivanja javnog mnijenja, iskazivali su nervozu. Furiozno su naši otvorili drugo poluvrijeme. Igra živaca je vladala tijekom drugog dijela. Imala je Hrvatska i priliku za pobjedu u zadnjim sekundama susreta, ali udarac Domagoja Duvnjaka nije završio u mreži gostujućeg saziva. Istok države pokazao je kako se navija za hrvatsku reprezentaciju.