Skip to content

Gloria Oreb: Izložba o pticama, stablima, gljivama i mnogočemu

Izložba predstavlja novi ciklus radova Glorie Oreb, koji obuhvaća crteže grafitom, slikarske radove kombinirane tehnike pastela i akrila na platnu (dimenzija 50x70cm, 70x100cm i 120x100cm) te knjigu Zapisi, crteži i slike: bilješke onkraj stvarnosti

Sveobuhvatni teorijski okvir izložbe oslanja se na suvremene teorije ekopoetike i međupovezanosti vrsta. U radovima Glorie Oreb, ekološka isprepletenosti čovjeka s drugim oblicima života i hitnost za onim što Anna Tsing naziva „kolaborativnim preživljavanjem“ vidljiva je u prepoznavanju kontinuirane ekološke povezanosti vrsta. Dok u isto vrijeme fizički utjelovljuju zajedništvo sa živim i neživim svijetom, ti su impulsi duhovno posredovani kroz formalne i ikonografske tokove i transformacije.

Ovi su radovi povezani i ujedinjeni u knjizi Zapisi, crteži i slike: bilješke onkraj stvarnosti, koja će biti predstavljena na izložbi a kojom se još više pluralizira umjetnička praksa, ali i proširuju i stvaraju višestrukosti novih ne-hijerarhijskih veza.

Izložba naglašava cilj Glorie Oreb: „(osvijestiti i unijeti) (obojati i iscrtati) ispuniti bojom, gestom i ritmom galerijski prostor a time obogatiti i unutarnji osobni prostor posjetitelja galerije, promatrača slika i crteža u prostoru svagdašnjeg bivanja“. Osim toga, svojom decentraliziranom perspektivom izraženom kroz serijalnost slika, utjelovljenim automatskim crtežom, te osebujnom ikonografijom, radovi Glorie Oreb u ovoj izložbi pokazat će posvećenost prikazivanju alternativnih, ekopoetskih scenarija „svagdašnjeg bivanja“ kroz međuljudski i interspecijski suživot.

Jadra Ryle

Gloria Oreb - Izložba o pticama

Gloria Oreb ostvarila je i predstavila petnaest slikarskih ciklusa. Istražila je i druge načine realizacije vizualnog posredstvom medija fotografije, videa, internet projekata, instalacija u javnom i galerijskom prostoru, umjetničkih knjiga, knjiga objekata i performansa. Autorica je tridesetak samostalnih izložaba i sudionica je na pedesetak skupnih izložaba i festivala. O umjetničkom djelovanju više na: http://www.gloriaoreb.com https://grgur.umas.hr/~gloreb/

Galerija Škola, Fausta Vrančića 10. Split
IZLOŽBA
O pticama, stablima, gljivama i mnogočemu
Autorica: Gloria Oreb
Kustosica: Jadra Ryle
Otvorenje izložbe: 09.03.2023. u 12 sati
Izložba ostaje otvorena do 18.04.2023.