Skip to content

Ciklus enigmi Damira Medvešeka

Enigma kao poticaj stvaranju i razriješenju istoga

Miroslav Pelikan

Oduvijek vjeran raznovrsnim motivima žene, žena, akademski slikar, istaknuti pripadnik suvremenog hrvatskog slikarstva, Damir Medvešek, glavni slikar u HNK-u, kontinurano nastavlja aktivno i strastveno istraživanje tog, tako složenog i nadahnjujućeg izazova.

Medvešek rado slika  žene izrazite i osobito privlačne ljepote, stvarne i nestvarne likove, žive i stvorene u snu, lica koja istodobno govore tako puno i gotovo ništa, zanosnih gesti i potpune hladnoće.

No jedna serija slika posebna, posvećena je tajanstvenosti žena koje oživljuju na njegovim platnima, likovi koji kriju i tajne i svakodnevne banalnosti, posve zatvorene prema vanjskome svijetu.

Enigma kao poticaj stvaranju i razriješenju istoga.

Kako slikar portretiranjem misteriozne žene može otključati njezine, možda i tako duboko skrivene tajne, pitajući se što je to tajna i koje su njezine veličine, vrijednosti, što se krije u nepoznatom?

Koliko o tajni progovara usamljeno drvo iza zagledane žene ili brojni otvoreni prozori pored višestrukih likova u jenoj osobi, koje su glasove donije male crne ptice….?

Nataložene sjećanja, izravni pogledi, lijepa lica, pažljivo zaboravljene tajne iz sadašnjosti i prošlosti, muk, bez izgovorenih riječi, dok se očekuju razriješenja pomno zametnutih tajni.

Medvešek  precizno koristi pomalo prigušeni kolor, no on je nadalje vidljiv i rekli bi opipljiv u kreiranju galerije likova obilježenih klasičnom ljepotom i tajnom koja sve natkriljuje.

See also  Otvorena izložba Marka Ledića u galeriji Gabrijel Jurkić