Skip to content

OŽUJAK U BOJAMA JAZZA – Matija Dedić, B’s FUNstallation, Tamara Obrovac / najava koncerata

Ožujak je u bojama jazza! – poručuju iz JazzHR-a i pozivaju sve željne izazova i vrhunske glazbe da ne propuste koncerte koji stižu u ožujku

Ožujak je mjesec iznenađenja, pa iako ona vremenska nisu uvijek ugodna, glazbena koja u ožujku donosi JazzHR garantiraju osmijeh na licu. Prije svega ožujak donosi urbanu i cool atmosferu, vrhunske glazbenike i najbolju glazbu koju jednostavno ne smijete propustiti! Koncerti u ožujku s pravom nose naslov Ožujak u bojama jazza, jer bogatstvo i raznolikost glazbenih doživljaja to svakako potvrđuju.

JazzHR stoga s ponosom predstavlja: u nedjelju 19.3. veliki Matija Dedić – u ZKM-u u 20:00 sati. A samo deset dana kasnije, u srijedu 29.3. u Tvornici kulture, dvostruka poslastica u jednoj večeri: sjajni B’s FUNstallation u 19:30, a potom jedna i jedinstvena Tamara Obrovac sa svojim Tamara Obrovac Quartetom u 20:30 sati.

Koncert 19.3. ujedno je jedan od autorskih koncerata Hrvatskog društva skladatelja. Njime Matija obilježava 50. rođendan i 25. godišnjicu svoga Trija. Prigoda je to da se prisjetimo i 100. godišnjice smrti Dore Pejačević, kojoj je Matija posvetio album Kontesa iz 2010. godine.

Program će ponuditi presjek Matijine fantastične karijere, a programom koji je pripremio predstavit će se i solo (u autorskim skladbama, kao i u svojim viđenjima djela Dore Pejačević), te u triju sa Žigom Golobom (kontrabas) i Krunoslavom Levačićem (bubnjevi). “Matija ima sjajan osjećaj za glazbu”, tvrdi američki kontrabasist i skladatelj Scott Colley, koji je svirao uz legende kao što su John Scofield, Herbie Hancock i Chris Potter.

I dok je koncert Matije Dedića rezerviran za Zagrebačko kazalište mladih (Teslina 7), dvostrukim koncertom 29.3. vraćamo se u prostor koji se pretvara u rezidenciju JazzHR-a – u Tvornicu kulture (Šubićeva 2).

Te srijede u 19:30 tamo nas dočekuje sastav B’s FUNstallation u kojem je naš trubač i skladatelj Zvonimir Bajević okupio “prvu ligu” hrvatskih glazbenika i autora. Za njihov album Hold On (Mast produkcija) koji su upravo objavili, Dubravko Jagatić u Nacionalu piše kako “prija ušima i srcu”, a glazba.hr ga opisuje kao glazbu kojoj “ne nedostaje emocija”. Ako već niste, 29.3. je sigurno prilika da ih čujete i doživite na JazzHR-u, kada će prirediti koncertnu promociju albuma Hold On, koji je dobio i nekoliko nominacija za nagradu Porin.

Iste večeri u 20:30 nastupa jedinstvena i neponovljiva – Tamara Obrovac. Sa svojim kvartetom Tamara je upravo objavila autorski album Nuvola (Cantus), a 29.3. na JazzHR-u prvi put predstavit će ga zagrebačkoj publici.

Još od 1997. i albuma Ulika Tamara nastupa u kvartetu s Matijom Dedićem (klavir), Žigom Golobom (kontrabas) i Krunoslavom Levačićem (bubnjevi). “Tamara je fenomen koji osvaja publiku”, zaključuje nakon koncerta u Maroku renomirani London Jazz News. Sigurni smo da će to potvrditi i 29.3. na JazzHR-u!

Ulaznice za sve koncerte očekuju vas u sustavu entrio.hr.

Stoga požurite po svoje ulaznice i neka i vaša boja u ožujku bude – JazzHR!

19.3.2023. u 20:00, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM, Teslina 7)

MATIJA DEDIĆ – solo/trio

u povodu 50. rođendana i 25 godina Matija Dedić Trija

Matija Dedić – klavir

Žiga Golob – kontrabas

Krunoslav Levačić – bubnjevi

Ovim autorskim koncertom Matija Dedić, najnagrađivaniji hrvatski jazz glazbenik, obilježava tri bitne obljetnice: 25 godina postojanja svog jazz trija, 50 godina svoga života te 100 godina od smrti Dore Pejačević, čija će djela izvoditi u svojim aranžmanima. Na programu će se naći i njegove autorske skladbe, kao i presjek raznolikog repertoara koji je izvodio tokom svoje bogate karijere. Matija je stekao brojna priznanja i ostvario uspjehe u Hrvatskoj, regiji, ali i u inozemstvu, nastupajući po cijelom svijetu i ostvarujući suradnje s eminentnim glazbenicima.

Višestruki je dobitnik nagrade Porin, kao i nagrade Miroslav Sedak-Benčić koju mu je HDS dodijelilo za 25. obljetnicu umjetničkog djelovanja u Hrvatskoj i svijetu kao autoru i interpretu.

www.matijadedic.com

29.3.2023. u 19:30, Tvornica kulture (Šubićeva 2)

B’s FUNstallation

Zvonimir Bajević truba, krilnica

Mario Bočić tenor saksofon

Davor Doležal gitara

Luka Žužić klavir, klavijature

Goran Rukavina kontrabas, el. bas gitara

Borko Rupena bubnjevi

Pod nazivom B’s FUNstallation krije se šest glazbenika mlađe hrvatske jazz generacije, koje je trubač Zvonimir Bajević okupio u proljeće 2012. godine. Ovaj dinamični sastav, koji potiče autorsko stvaralaštvo svih članova, prirodno je izrastao iz njihovog dugogodišnjeg zajedničkog prijateljevanja i muziciranja u različitim projektima (Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, The Problems, Vedran Ružić sekstet, Lasse Lindgren Big Constellation, The Bonebomb, Big band RTV Slovenija itd.).

Njihov treći i najnoviji album Hold On (Mast produkcija, 2022.) bandleader Bajević opisuje kao “mali dodatak proteklom vremenu iza nas, koje je bilo sve samo ne normalno i uobičajeno, ali nam je dalo priliku da zastanemo i opet se okrenemo sebi”. Bend je u to vrijeme također proživio neke unutarnje promjene, koje su generirale novu energiju i zvuk, te samim time promijenile i njegov izričaj, zadržavajući dobar duh i optimističnu poruku koju kroz svoju glazbu odašilju slušateljima.

www.facebook.com/bsfunstallation

29.3.2023. u 20:30, Tvornica kulture (Šubićeva 2)

Tamara Obrovac Quartet

Tamara Obrovac – glas, skladbe

Matija Dedić – klavir

Žiga Golob – kontrabas

Krunoslav Levačić – bubnjevi

Ovaj ansambl djeluje u neizmijenjenoj postavi od 1997. godine kada je izdan njihov prvi album Ulika, na kojem skladateljica i vokalistica Tamara Obrovac po prvi put predstavlja nov način razmišljanja i skladanja, uspješno spajajući istarski dijalekt i glazbeni duh s univerzalnim jazz izričajem u svoj jedinstveni stil, po kojem postaje prepoznatljiva na domaćoj i međunarodnoj jazz sceni. Tijekom posljednjih 25 godina kvartet je nastupao na mnogobrojnim pozornicama jazz festivala i klubova (npr. Jazzahead Bremen, Dusseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Luneburger Jazz Nights, Jazz Festival Steyr, Porgy&Bess Beč, Jazz meets world Prague itd.) te uspješno osvojio simpatije publike i pohvale kritike.

Na ovom koncertu kvartet će predstaviti svoj novi album Nuvola (Cantus, 2023.) sačinjen od novih Tamarinih skladbi, s kojima ostaje vjerna spoju Istre i jazza, a koje ovaj sastav sjajnih glazbenika izvodi s radošću muziciranja ostvarenom kroz neomeđenu slobodu izričaja, virtuoznost, humor i improvizaciju.

www.tamaraobrovac.com/hr/bandovi/tamara-obrovac-quartet/

Ulaznice:

https://www.entrio.hr/events?s=jazzHR

Za više informacija posjetite:

Website: jazzhrfestival.com

Youtube: youtube.com/playlist?list=PL3DwlmUjebU0Nxb8yalDbRwX6BibsvyDn

Facebook: jazzhrfestival

Instagram: jazzhrfestival