Skip to content

U Beču pronađena kljova mamuta

Mamuti su vrsta slonova koja je izumrla u Europi i Sjevernoj Americi na kraju pleistocenskog ledenog doba prije otprilike 11.500 godina. Prilikom iskopavanja radi izgradnje nove linije podzemne željeznice U5 u Beču krajem prošle godine pronađeni su ostaci kljove ove vrste koji datiraju iz kasnog ledenog doba

Matea Čuljak

Kljova duga 73 centimetra, za koju se pretpostavlja da je stara između 50.000 i 15.000 godina, očišćena je i konzervirana u Prirodoslovnom muzeju koji je smješten u poznatoj bečkoj muzejskoj četvrti. No, impozantno otkriće nije izloženo ondje, već se od nedavno može vidjeti u vitrini na metro stanici Volkstheater linije U3 koja se nalazi u blizini muzeja.

„Pronalazak mamutove kljove uistinu je poseban događaj jer donosi zanimljiva saznanja iz daleke prošlosti. Zahvaljujući pažljivosti našeg građevinskog tima na licu mjesta uspjeli su izvući kljovu u jednom komadu. Pronađena je tijekom radova na tunelu za linije bečke podzemne željeznice U2 i U5 iza Bečkog sveučilišta na dubini od 13 metara. Radujemo se što se djeca i odrasli koji koriste javni prijevoz sada mogu diviti kljovi na stanici Volkstheater”, kazala je Petra Hums, članica uprave bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Beču Katrin Vohland istaknula je: „Činjenica da su na području Beča živjeli mamuti vrlo je zanimljiva za sve. Od 22. veljače 2023. moći će se razgledati naša nova geološka dvorana, a ondje želimo pokazati da geologiju ne čini dosadno kamenje, već da ona nastoji opsežno objasniti procese na Zemlji.”

Mamuti su također živjeli u Bečkoj kotlini u takozvanoj mamutskoj stepi, objašnjava Mathias Harzhauser, voditelj Geološko-paleontološkog odjela Prirodoslovnog muzeja u Beču. Mamutska stepa protezala se od srednje Europe do Azije. Ljeti je ondje uglavnom dominiralo zeljasto bilje i trave te nisko grmlje, dok je zimi tlo bilo djelomično zaleđeno, stoga gotovo da nije raslo drveće, a obično je u velikoj stepi bilo malo snježnog prekrivača. Pretpostavlja se da su mamuti prelazili velike udaljenosti u krdima, kao što to primjerice čine današnji afrički i azijski slonovi.

Kljova mamuta izložena na metro stanici © NHM Wien
Kljova mamuta izložena na metro stanici © NHM Wien