Skip to content

HKN Zajc – Kamov trio otvara ciklus komornih koncerta

Trojica vrsnih glazbenika svojim su prvim koncertom na pozornici riječkog HNK-a prošle sezone oduševili publiku, a u ponedjeljak se vraćaju s novim programom, izvest će klavirska trija Josepha Haydna, Bruna Bjelinskog i Dmitrija Šostakoviča

Milena Jerneić

Ciklus komornih koncerata u „Zajcu“  otvara Kamov trio u ponedjeljak 13. veljače 2023. u 19.30 sati

Članovi Kamov trija mladi su glazbenici, individualno već znani riječkoj publici, koji su se uspjeli afirmirati kao kvalitetni komorni sastav: violinist Anton Kyrylov, violončelist Giovanni Genovese i pijanist Juraj Marko Žerovnik.

„Osim Klavirskog trija u g-molu Bruna Bjelinskog, na programu je i Drugi trio u e-molu Dmitrija Šostakoviča i Trio u Es-duru br. 36 Josepha Haydna. Izborom ovakvog programa ostvarujemo dugoročne ciljeve kojima težimo kao ansambl. Neki od njih su proširenje našeg repertoara, stvaranje tehničkih i glazbenih izazova te češće izvođenje djela hrvatskih autora. Osim toga, u budućnosti nam je želja i naručiti novo djelo za klavirski trio od živućeg hrvatskog skladatelja te dodatno proširiti koncertnu djelatnost u Hrvatskoj i šire“, kaže u najavi koncerta pijanist Juraj Marko Žerovnik.

Trio je nastao pridruživanjem pijanista i skladatelja Jurja Marka Žerovnika duu „Genovese-Kyrylov”. Duo su izvorno činili vođa violončela i koncertni majstor Riječkog simfonijskog orkestra u Rijeci. Kao kolege, svirajući u orkestru, vidjeli su potencijal uspješnog muziciranja. U takvom sastavu izvode brojne koncerte diljem Europe.

Kamov trio (2)

Trojac inspiriran književnošću prvog hrvatskog avangardnog autora, jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika, pripovjedača i dramatičara Janka Polića Kamova, jednog od najznačajnijih ličnosti u povijesti Rijeke, odlučuje formirati stalni klavirski trio. U ovom novom sastavu, trio je već izveo brojne koncerte u Hrvatskoj i Italiji.

Dosad su izvodili djela poznatih skladatelja kao što su Haydn, Beethoven, Schumann, Schubert, Fauré, Rahmanjinov, Šostakovič itd. te trenutno rade na proširivanju repertoara.

Optimized by Optimole