Skip to content

Istočni grijeh – Split

Nakon prvog predstavljanja osječkoj publici 2021. u sklopu Osječkog ljeta kulture te gostovanja u Grazu 2022., u splitskoj Galeriji umjetnina otvara se izložba Istočni grijeh. Izložba se otvara 16. veljače, a traje do 26. ožujka.

Katica Kaniža

Prva izložbena suradnja Galerije umjetnina i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku u Splitu predstavlja izložbeni projekt nazvan Istočni grijeh koji obuhvaća opširan teorijski pogled na pripadnike mlađe i srednje generacije umjetnika i umjetnica aktivnih u Osijeku zadnja dva desetljeća. Zamišljena koncepcija projekta ukazuje na kompetenciju osječkih snaga unutar suvremenih diskursa, te je Istočni grijeh prva takva izložba u planiranom nizu Muzeja likovnih umjetnosti. Nakon prvog predstavljanja osječkoj publici 2021. u sklopu Osječkog ljeta kulture, u 2022. je izložba također gostovala u Grazu, Austriji. Kustosica je Valentina Radoš (MLU), uz Blaženku Pericu, povjesničarku umjetnosti i docenticu na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Idejnu koncepciju izložbe potpisuje Vladimir Frelih, izv. prof. art. na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, a s autorskim tekstovima u katalogu sudjeluju Krešimir Purgar te Igor Loinjak.

Naslovom izložbe Istočni grijeh, ili kao u engleskom prijevodu East of Eden, nastoji se ukazati na neke specifičnosti osječke umjetničke scene i to kroz vrlo disparatan i nimalo samorazumljiv pojam apstrakcije. U naše post-medijalno doba sveprisutne slike, kad je nova teoretska paradigma izrečena u postavljenom pitanju što slike žele?, umjetnici/ce ovdje okupljeni prihvatili su izazove temeljnih odrednica slike, slikovnosti i vizualnosti motivacijom naslijeđenom od pionira apstrakcije rane avangarde 20. stoljeća. Činjenica da i nakon nešto više od stotine godina od zahtjeva za supremacijom čistog osjećaja i vidljivosti duhovnoga, nakon Kandinskog i Maljeviča, kod mladih umjetnika/ca interes za apstrakcijom ne jenjava, što je i naglašeno u izložbenoj koncepciji. Istok iz naslova izložbe nije samo geopolitička oznaka mjesta gdje se izložba i radovi koji su na njoj stvarani i izloženi, već služi kao dalekosežnija semantička podloga za tumačenje određene situacije ili umjetničke scene u ovom slučaju. U svom tekstu u katalogu Blaženka Perica pojam ovog našeg istoka i njezinih raznih oznaka vidi na slijedeći način: „Istok iz naslova izložbe sam se pojašnjava: poveznica svega je prostor življenja i rada ovih umjetnika, grad Osijek, koji je sve donedavna na karti suvremenih umjetničkih zbivanja bio – ako ne baš ¨pusta zemlja¨ – a ono zasigurno sredina koja je smatrana marginalnom u poredbi sa Zagrebom, a u odnosu na kojeg su marginalno bile pozicionirane i umjetničke scene u Rijeci ili Splitu.“ Parafraziranjem istoka koji se spominje u knjizi Postanka, ili čak izravno značenje istočnog grijeha u teološkom smislu, opisuje psihosomatsko shvaćanje da je istok naše zemlje mjesto prognanika ili grešnika. Upravo je ta igra riječima i suprotnostima konceptualna srž izložbe – u nastojanju afirmaciji, tumačenju i na kraju krajeva promocije osječke umjetničke scene i njezinih aktera unazad nekoliko desetljeća. Kroz zaokružene autorske cjeline predstavljaju nam se sedam likovnih shvaćanja, koliko god međusobno različita, toliko i snažna u zajedničkom stavu i ishodištu. Osječka je scena, posebno u zadnjih nekoliko desetljeća, jedna od najživahnijih i najperspektivnijih u našoj zemlji te je kao takvu želimo prezentirati.

Otvorenje izložbe

Istočni grijeh

16. 2. – 26. 3. 2023.

Galerija umjetnina Split

suradnja s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku

autori:

Miran Blažek, Robert Fišer, Vladimir Frelih, Josip Kaniža,

 Zlatko Kozina, Ana Petrović, Domagoj Sušac

kustosica: Valentina Radoš

Optimized by Optimole