Skip to content

Dodijeljene ULUPUH-ove nagrade za 2022. godinu

Povodom svoje 72. obljetnice ULUPUH je sinoć u prepunoj dvorani Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti dodijelio nagrade za 2022. godinu

U ponedjeljak, 6. veljače, održana je dodjela ULUPUH-ovih nagrada u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Pred brojnom publikom, koja se nakon dvije godine zabrana konačno okupila, govorili su ravnatelj Muzeja Branko Franceschi, predsjednica ULUPUH doc. dr. art. Ivana Bakal, a program je prigodnim riječima i čestitkama otvorila ministrica kulture i medije dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te uručila nagrade laureatima. Najveću nagradu za životno dijelo dobila je kostimografkinja, scenografkinja i slikarica Ingrid Begović, samostalna umjetnica, koja iza sebe ima širok opus djelovanja – izrađivala je kostime i osmišljavala scenu za kazališta diljem Hrvatske, kako za dramske, tako i za baletne i operne predstave.

Nagradu za najbolji izložbeni projekt primila je kustosica Elizabeta Wagner ispred Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit za tematku sekcijsku izložbu “Divne stvari” posvećenu 100. obljetnici otkrića Tutankamonove grobnice, održanoj u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Nagrada za najbolji izdavački projekt pripala je ULUPUH-ovom izdanju “Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih” autorice Petre Krpan, urednice Jadranke Hlupić Dujmušić te dizajnerskom timu Studio plac. Znanstvenom monografijom autorica je teorijski utvrdila temeljne konstrukte samih početaka nastanka žanra modne fotografije na našim prostorima i vizualno predstavlja njezinu povijest u Hrvatskoj u proteklih tridesetak godina.

Nastavno na temu fotografije nagradu za najboljeg mladog umjetnika dobila je Petra Slobodnjak, fotografkinja i multimedijska umjetnica čiji je rad višestruko nagrađivan, a dobitnica je i triju stipendija američke agencije VII.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge uručeno je keramičarkama Ivančici Cvitić Znidarčić i Niki Petrović Grilc te fotografkinji Maji Strgar Kurečić, a počasnom članicom proglašena je povjesničarka umjetnosti i kustosica Alma Trauber.

Foto: Anto Magzan