Skip to content

Osvrt na opus Josipa Trostmanna u povodu nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo akademskom slikaru Josipu Trostmannu

Miroslav Pelikan

Jedan od malobrojne skupine najistaknutijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, akademski slikar Josip Trostmann, autor iznimno kompleksnog opusa dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo.

Njegovo impresivno djelo s nizom ciklusa i brojnim uljima na platnu, karakterističnog izrazitog kolorizma, utemeljeno i izraslo na motivima Mediterana, juga Hrvatske, maestralno uronjeno u volumen svjetla, u život koji kontinuirano teče na ovim prostorima, unatoč nevoljama i prijeporima, ali i radostima, u prirodnom okolišu, doista, neopisive, trajne ljepote.

Trostmann ustrajno i uz obilje ljubavi strastveno slika motive koji ispunjavaju prostor Grada i njegove okoline, od uzvisujućih brda i mora, preko otoka, diskretno ukazujući na ključne elemente zajedničkog i prepletenog egzistiranja i prirode i arhitekture, čovjeka i burne povijesti.

Na Trostmannovim uljima prepoznajemo mnoge motive, duboko i iskreno doživljene segmente juga, blještave bukete boja, smireno dostojanstvo zidina, koje se su ipak oduprle svemu i svačemu, u bliskom kontaktu s valovima, s morem ili zastajemo pred hladom skrivenih vrtova negdje u Gradu, u potpunosti prekrivene tišininom, tek pokoja ptica zaleprša ili motrimo uzdižuće raslinje ili cvijet mistične privlačnosti.

Atmosfera na Trostmannovim slikama je odmjerena, profinjena, prevladava utiha, sve, rekli bi, miruje, dok boje bujaju, posve rascvjetale i nezaustavljive.

Josip Trostmann je desetljećima vrijedno i naporno radio, slikao i stvarao osebujan opus u modernom hrvatskom slikarstvu, ostavljajući duboki trag, odan do kraja svom specifičnom izrazu i motivima koji ga okružuju u životu, Gradu i jugu Hrvatske.