Skip to content

Moslavački štrk u Noći muzeja 2023.

Muzeji su važni tema je ovogodišnje manifestacije i poruka da su kulturne institucije važan faktor identiteta zajednice

Marija Pukec Žigić

U petak, 27. siječnja 2023. održana je osamnaesta po redu Noć muzeja, već tradicionalna nacionalna manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva kojoj se drugu godinu zaredom pridružila Popovačka udruga likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“.

„Muzeji su važni“ tema je ovogodišnje manifestacije i poruka da su kulturne institucije važan faktor identiteta zajednice. PULS „Moslavački štrk“  je od samog osnutka 2013.  aktivno  prisutan u kulturno-umjetničkom životu Popovače i SMŽ,  pridonoseći razvoju likovnog izričaja i kulturoloških vrijednosti građanskog društva sredine u kojem stvara. Kultura je pokretač pozitivnih spoznaja društva te je ovogodišnja manifestacija Noći muzeja u Domu kulture Popovača naziva „Sve je moguće ako dovoljno jako želiš“ kao i izložba likovnih radova s istoimene Međunarodne likovne kolonije u organizaciji Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača.

Mnogobrojnu popovačku publiku pozdravio je gradonačelnik  Josip Mišković te zahvalio  udruzi „Moslavački štrk“ na kulturnom promicanju grada Popovače i ponovnom dovođenju manifestacije Noć muzeja u Dom kulture Popovača. U sklopu ovogodišnje Noći muzeja, PULS „Moslavački štrk“  priredio je nekoliko događanja. Večer je započela nastupom rasplesanih popovačkih plesača akrobatskog RNR Popovača, nakon čega je za male posjetitelje uslijedilo pričanje tematske Priče za laku noć  „Što je medo vidio u muzeju“, koju im je na bajkovit način dočarala ravnateljica Knjižnice i čitaonice Popovača, Ivana Vlašić.

Središnji program ovogodišnje manifestacije Noć muzeja je svečano otvorenje izložbe „Sve je moguće ako dovoljno jako želiš“ izabranih umjetničkih radova istoimenog tradicionalnog zbivanja, koji je mnogobrojnoj publici predstavila ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač dr.med. 

U nastavku slijedio je  kratak gitaristički koncert Gorana Žigića kojim je glazbeno oplemenio kulturno veče u Popovači.

Veliki broj posjetitelja pridružio se je  slikarima „Moslavačkog štrka’“ u ukrašavanju papirnatih lampiona koji su mogli ponijeti kući kao uspomenu na likovno druženje u Noći muzeja.

Uz likovnost članovi PULS-a  „Moslavački štrk“  njeguju  i prijateljsko druženje jer u životima popovačkih slikara  postoji jedna boja koja prikazuje značenje života i umjetnosti – boja ljubavi, koju nesebično dijele a posebno u Noći druženja s umjetnošću!