Skip to content

Ciklus impresivnih portreta u kamenu Ivana Jakšića

Svojim skulpturama Ivan Jakšić slika život u okruženju, na otoku, oko otoka, u podmorju, u proteklim vremenima, sve u čvrstom materijalu, u raznim vrstama kamena, željeći nadahnuto zabilježiti trenutke životne stvarnosti, i prošle i sadašnje u ciklusu izvanrednih skulptura

Miroslav Pelikan

Akademski kipar s Brača, Ivan Jakšić, istaknuti i nadareni pripadnik mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, ponikao u obitelji skulptora, autor je impresivnog ciklusa portreta, najčešće figura u naravnoj veličini, izvedenih i oživljenih u bijelom kamenu

Posebice se ističe nekoliko različitih veličina skulptura blaženika kardinala Stepinca, dostojanstvenog i ozbiljnog držanja, prekriženih ruku, uspravnog i uzvišenog, portret iznimnog čovjeka i svećenika.

U crnom kamenu je i skulptura figure s isprepletenim prstima, tajnovita lica, pognuta, duboko uronjena u molitvu.

Tu je i nekoliko skulptura žena u svakodnevnim trenutcima, u neprekidnim vremenima obaveza i posla koji nikada ne staje, nesalomljive, nepotrošive snage i volje, zamišljene u osami ili vedrog pogleda koji seže daleko.

U ovom ciklusu ističe se i nekoliko skulptura aktova sugestivne i odmjerene erotike, sjajnih, glatkih reflektirajućih ploha površina, svevremensko trajanje ljepote.

Spomenimo i jato riba koje plovi zrakom kreirane iz raznih i raznobojnih vrsta kamena, i svaka za sebe i sve u jednom jatu.

Za njima ili ispred juri poput projektila hobotnica, usukanih krakova, poput podmornice.

Svojim skulpturama Ivan Jakšić slika život u okruženju, na otoku, oko otoka, u podmorju, u proteklim vremenima, sve u čvrstom materijalu, u raznim vrstama kamena, željeći nadahnuto zabilježiti trenutke životne stvarnosti, i prošle i sadašnje u ciklusu izvanrednih skulptura.

Ti trenutci koje vidimo na nizu skulptura Ivana Jakšića živjet će trajno.

See also  Pitomački samostalci - otvorenje izložbe u Pitomači 3. rujna