Skip to content

Izniman autorski opus akademskog kipara mlađe generacije Ivana Jakšića

Velika je to nadahnjujuća moć koja omogućuje autoru kontinuirano i istodobno precizno izražavanje u kreacijama apstrakcija ali jednako tako u stvaranju figurativnog svijeta

Miroslav Pelikan

Ivan Jakšić, Bračanin, akademski kipar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, odrastao u obitelji skulptora nekoliko generacija, otac mu je uvaženi akademski umjetnik Pero Jakšić, diplomirao na ALU u Parizu, autor je iznimnog opusa, kompleksnog i impresivnog u kome se ističu dvije grane, apstraktne forme i figurativa

Velika je to nadahnjujuća moć koja omogućuje autoru kontinuirano i istodobno precizno izražavanje u kreacijama apstrakcija ali jednako tako u stvaranju figurativnog svijeta.

Valovitost čistih linija i reflektirajuća površina ističu se u sjajnim ciklusima slobodno formiranih skulptura, sve izvedeno u kamenu, od bračkoga, bijelog i crnog, tvrdog i gotovo nepokornog i prilepskog, mekog i lakšeg za obradu.

Osobitost opusa Ivana Jakšića u trenutcima promatranja iz neposredne blizine njegovih djela jest i izravno osjećanje strujanja mora, gibanja čudesnog morskog svijeta, života raznolikih bića.

U ciklusima klasičnih skulptura ističu se portreti blaženika kardinala Stepinca, likovi žena, uglednici i težaci, realiziranih uspješno u prirodnoj veličini.

Kiparstvo Ivana Jakšića već sada je dosegnulo maestralne razine, uz osebujan autorski pečat, vidljiv i samosvojan.

Njegov bogati opus nosi sva dobra obilježja umjetnosti, radoznalost i htijenje, neumorni stalni rad i neutaživu želju za stvaranjem specifičnog, originalnog djela.

Svakako bi bilo dobro da niz odabranih skulptura Ivana Jakšića bude u najskorije vrijeme prezentirano u adekvatnom izložbenom prostoru, približujući njegovu atraktivnu umjetnost mnogima.