Skip to content

Razgovor s Mihom Katičićem / pročitajte zbirku poezije Mir u duši!

U okviru kulturne suradnje između Splita i Dubrovnika, razgovaramo s Mihom Katičićem, koji predstavlja svoju zbirku poezije Mir u duši

Miroslav Pelikan

Idući tjedan u Splitu u prostorima Prokulture-Opservatoriju kulturnih politika  biti će predstavljena knjiga Miha Katičića iz Dubrovniku zbirka poezije Mir u duši

Nedavno ste objavili zirku poezije Mir u duši.

Zbirku Mir u duši objavio sam nedavno, ali je nastajala dugo. Počeo sam pisati osamdesetih, ali najintezivnije u Domovinskom ratu, kad je i nastao veći dio pjesama. 

Zbirka sadrži 44 pjesme. Što je ključno u Vašoj poeziji?

Pjesme sam jako dugo oklijevao objaviti, a objavio sam ih na nagovor meni nekih dragih ljudi koji su me uvjerili da je sebično zadržati ih za sebe i da ih moram podijeliti s drugima.

Uz razgovor s Mihom Katičićem pročitajte njegovu zbirku poezije Mir u duši!

Kako pristupate poeziji?

Pokušavam pisati što jednostavnije, nepretenciozno ali u svakoj pjesmi dati osobni pečat i  poruku. Najsretniji sam kad do ljudi dopru moje poruke.

Motivi?

Motivi za pjesme su mi različiti, najčešće su to ljubav za moje najbliže, Domovinu i Boga, ali me motiviraju i svakodnevne pojave i tendencije koje imaju za cilj poništiti tradicionalne vrijednosti pa onda pišem o Wall Streetu, napuhanom balonu i majkama s prekinutom pupkovinom k potomstvu.

Cijeli se život bavite kulturom.

Cijelu se karijeru bavim društvenim djelatnostima, između ostalog i kulturom. Kultura u Dubrovniku, ali i u cijeloj Dalmaciji ima dugu tradiciju i nespornu kvalitetu, no moja je misija kultura djece i mladih. Zato stalno kreiram programe i projekte za mlade i s mladima u okviru strateškog programa “Mladi i Grad skupa” i cjelogodišnje manifestacije “Forum mladih”, koje su u stvari smotra njihovog stvaralaštva u svim vidovima kulturnog izričaja, od poezije, skladanja pjesama, video i filmskog stvaralaštva, plesa do likovne i tehničke kulture.

Sudjelujete u zanimljivoj kulturnoj suradnji Splita i Dubrovnika.

Jako mi je zanimljiva kulturna suradnja gradova Splita i Dubrovnika. Ta je suradnja dosad uglavnom bila na glazbenom planu, no mislim da bi mogla biti sveobuhvatnija. Zato sam rado prihvatio poziv dugogodišnje splitske djelatnice u kulturi Nansi Ivanišević, koja radi fantastične projekte u Prokulturi na Peristilu, da predstavim svoju zbirku, ali i kulturne projekte za djecu i mlade kao primjere dobre prakse.

See also  Razgovor u povodu – akademska slikarica Marina Lapadatović

Pišete li i dalje?

Pišem i dalje, proteklu godinu intenzivnije nego ikad, u zadnje vrijeme u mojim pjesamama prevladavaju motivi vezani za vjeru.