Skip to content

Putevima mira – izložba Ivane Jovanović Trostmann u Splitu

16. siječna 2023. godine otvara se u Splitu u prostorima Prokulture-Opservatoriju kulturnih politika izložba Putevima mira akademske slikarice iz Dubrovnika Ivane Jovanović Trostmann

Miroslav Pelikan

Istom prigodom bit će predstavljena knjiga Miha Katičića, također iz Dubrovnika, Mir u duši

Riječ je o kulturnom projektu koji povezuje dva grada, Split i Dubrovnik.

Za ovu je izložbu slikarica Ivana Jovanović Trostmann odabrala tridesetak ulja i akrila većih dimenzija s karakterističnim motivima krajobraza i cvijeća, uz nekoliko slika s motivom Isusa Krista.

Fina izmaglica raskriljuje se iznad staze i zelenila na putu prema moru, prema skrivenoj uvali gdje vlada postojani, reklo bi se magični mir, posvemašnja tišina, tek zvuk valova. Kolor je nježan, suptilan, nenametljiv, suzdržan.

Jednako tako cvijetovi u vazi uvijeni su u prozračni čudesni oblačić, je li riječ o mirisu koji se iznenada materijalizirao ili je sam miris toliko jak da zamišljamo neobičnost.

Ivana Jovanović Trostmann autorica je osebujnog, profinjenog opusa ulja i akrila (ovom prilikom samo spominjem mnoštvo anđela koji žive u nizu ciklusa), na kojima je iskreno i elegantno zabilježila trenutke (koji na žalost uvijek prebrzo prođu) ili doživljaj pri susretu sa često viđenom stazom prema atelijeru, prema moru ili pak kratkom pogledu prema nekada lijepim i zanosnim cvijetovima.

Slikarstvo Ivane Jovanović Trostmann, a što i ova splitska izložba pokazuje, odmjereno je, nastalo na temelju dubokog i iskrenog doživljaja, cjelovito i nadahnjujuće, nesklono bilo kakvom eksperimentu, posvećeno ljepoti i stvarnim vrijednostima čovjeka.


See also  Tena Letica Tkalčević - Bilo jednom u papiru...