Skip to content

Dan krštenja je poput rođendana

Na blagdan Krštenja Gospodinova papa Franjo je u Sikstinskoj kapeli krstio trinaestoro djece vatikanskih zaposlenika

U kratkoj propovijedi koju je izgovorio bez unaprijed pripremljenoga teksta, Papa je potaknuo roditelje i kumove da prate mališane na putu vjere: „Učite ih moliti već od sada, jer molitva će im dati snage za cijeli život“

Današnji je dan poput rođendana, jer po krštenju se ponovno rađamo za kršćanski život. Zbog toga vam savjetujem da naučite svoju djecu datum krštenja, poput novog rođendana. Neka se svake godine sjete i zahvale Bogu za tu milost po kojoj su postali kršćani – rekao je papa Franjo roditeljima trinaestoro djece vatikanskih zaposlenika, koje je krstio danas prijepodne u Sikstinskoj kapeli.

Početak puta

Papa Franjo nastavlja ove godine tradiciju koju je osamdesetih godina prošloga stoljeća započeo Ivan Pavao II., krsteći djecu vatikanskih zaposlenika. Na današnjoj se svečanosti u Sikstinskoj kapeli okupilo više od 50 osoba – roditelja, kumova, braće i sestara. Do 2020. godine Papa je krstio po više od tridesetoro djece. Tradicija je prekinuta samo 2021. zbog epidemije bolesti COVID-19. Ove je godine, kao i prošle, manji broj krštenika – 13 dječaka i djevojčica. S Papom su koncelebrirali kardinal Konrad Krajewski, Papinski djelitelj milostinje, i kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Uprave Države Vatikanskoga Grada.

U propovijedi je svoj misli Sveti Otac posvetio posebno budućnosti tih mališana, te obraćajući se roditeljima rekao: „Djeca koju donosite sada kreću na put, ali na vama je i na kumovima da im pomognete ići naprijed tim putom“.

Neka nauče moliti kao djeca, barem rukama, gestama… Ali neka kao djeca nauče moliti, jer molitva će biti ono što će im davati snagu tijekom cijeloga života: u lijepim trenutcima za zahvalu Bogu, a u ružnima za pronalaženje snage

Poput rođendana

Osim molitve, papa Franjo je roditeljima savjetovao da nauče djecu koji je dan njihova krštenja. To je poput rođendana, jer nas ponovno rađa za kršćanski život. Zbog toga vam savjetujem da naučite svoju djecu da zapamte dan svojega krštenja koje je poput novoga rođendana; neka se svake godine sjete i zahvale Bogu za tu milost po kojoj su postali kršćani – rekao je Papa.

See also  Papin prvi angelus: Gospodin se nikada ne umori od pomilovanja

Neka nauče biti kršćani – dodao je te gledajući prisutne mame ponovno je ih je potaknuo, kako čini uvijek u prigodi tog slavlja:

Pustite ih da plaču. Možda netko plače zbog gladi: slobodno ih podojite. Važno je da danas ovo slavlje bude blagdan, blagdan početka lijepoga kršćanskog puta na kojem ćete vi pomoći svojoj djeci da idu naprijed. Možda je neko od njih previše pokriveno i vruće mu je: učinite da im bude ugodno, neka budu komotni. S njima slavimo ovaj početak puta, piše Vatican News