Skip to content

Posljednji ispraćaj preminulog pape Benedikta XVI

Na sprovodu Pape emeritusa, koji je predvodio papa Franjo, mnoštvo ljudi ispunilo je Trg svetoga Petra

Jednostavan obred u molitvenom ozračju, uz odmjereni pljesak pri dolasku lijesa u procesiji, na koji je stavljeno otvoreno Evanđelje. Evanđelje koje je, kako je Papa rekao u propovijedi, Ratzinger svjedočio tijekom života. „Povjerimo našega brata u Očeve ruke“

Kao crkvena zajednica, (…) želimo povjeriti našeg brata u Očeve ruke: neka te milosrdne ruke nađu gdje u njegovoj svjetiljci gori ulje evanđelja koje je širio i svjedočio tijekom svoga života

Rekao je to papa Franjo danas tijekom pogrebnih obreda na Trgu svetoga Petra, na koji je u 8 sati i 45 minuta, u procesiji donesen lijes s tijelom Pape emeritusa. Slika drvenoga lijesa na kojemu je položena Riječ Božja odmah podsjeća na sprovod Ivana Pavla II., koji je predvodio upravo, tada kardinal, Joseph Ratzinger.

Papina propovijed

Na sprovodnoj je misi koncelebriralo oko 130 kardinala, 400 biskupa i gotovo 3700 svećenika. Propovijed je papa Franjo započeo posljednjim Isusovim riječima na križu: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj“, te se usredotočio na Kristov lik, upravo kao što je cijeli život Josepha Ratzingera bio usredotočen na Krista sve do posljednjih dana.

Pastir koji voli stado

»Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!« To su ruke opraštanja i suosjećanja, ozdravljenja i milosrđa, ruke pomazanja i blagoslova – rekao je Papa. To su i probodene ruke koje se pružaju i nikada se ne prestaju pružati, kako bismo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i da vjerujemo u nju. Sveti je Otac govorio o zahvalnoj predanosti služenju Gospodinu i njegovu narodu, koje proizlazi iz prihvaćanja potpuno besplatnoga dara, te o molitvenoj predanosti koja se oblikuje i tiho pročišćava između kušnji i proturječja s kojima se pastir mora suočiti te povjerljivoga poziva da pase svoje stado.

Poput Učitelja, nosi na svojim plećima teret posredovanja i napor pomazanja svog naroda, osobito u situacijama kad se dobro mora boriti da prevlada i kad je dostojanstvo naše braće i sestara ugroženo, javlja Vatican News.