Skip to content

Preminuo papa emeritus Benedikt XVI.

Benedikt XVI. vratio se u Očev dom. Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je Papa emeritus preminuo u 9 sati i 34 minuta u rezidenciji samostana Mater Ecclesiae, koju je 95-godišnji Papa emeritus izabrao za svoju rezidenciju nakon što se 2013. godine odrekao Petrove službe

“Sa žalošću obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI., preminuo danas u 9 sati i 34 minute, u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Daljnje će informacije uslijediti što je prije moguće”, stoji u priopćenju ravnatelja Tiskovnog ureda Vatikana. Bruni je također izvijestio da će od jutra u ponedjeljak, 2. siječnja 2023., tijelo Pape emeritusa biti izloženo u bazilici svetoga Petra u Vatikanu.

Sprovod 5. siječnja

Na briefingu u Tiskovnom uredu Svete Stolice, ravnatelj je izvijestio da će sprovod biti u četvrtak, 5. siječnja, u 9 sati i 30 minuta, na Trgu svetoga Petra, a predvodit će ga Sveti Otac. Papa emeritus tražio je da sve bude obilježeno jednostavnošću (kao što je živio). Bruni je također kazao da je Benedikt XVI. primio bolesničko pomazanje u srijedu, na kraju mise u samostanu, i u prisutnosti posvećenih laikinja Memores Domini, koje su mu godinama pomagale.

Vijest o pogoršanju

Posljednjih se dana zdravstveno stanje Pape emeritusa pogoršalo zbog poodmakle dobi, bio je izvijestio Tiskovni ured, informirajući o razvoju stanja.

Sâm papa Franjo želio je javno podijeliti vijest o pogoršanom zdravstvenom stanju svojega prethodnika, na kraju posljednje ovogodišnje opće audijencije, 28. prosinca, kada je potaknuo na molitvu za papu emeritusa, koji je – kako je rekao – teško bolestan, da ga Gospodin utješi i podupre u tom svjedočanstvu ljubavi prema Crkvi do kraja. Na svim su se kontinentima odmah umnožile molitvene inicijative s porukama solidarnosti i blizine također iz necrkvenog svijeta, piše Vatican News.