Skip to content

Beč dobio hotel za golubove

U sklopu novog pilot-projekta uređen je smještaj za golubove na tavanu jedne stambene zgrade u Beču. Cilj je iskoristiti znanje kako bi se dugoročno pomoglo pticama i kako bi nastala zdrava populacija

Sandra Knežević

Austrijska prijestolnica nedavno je pokrenula novi pilot-projekt na području zaštite životinja. Grad je uredio prostor na tavanu stambene zgrade s gradskim stanovima u blizini Bečkog glavnog kolodvora. Ondje odsad utočište mogu potražiti gradski golubovi koji u bilo kojem trenutku mogu uletjeti na tavan ili izletjeti iz njega. U njihovom novom smještaju također im je osigurana hrana i voda. Stručnjaci gradske službe zaduženi za divlje životinje tako se mogu pobrinuti i za ozlijeđene ili bolesne golubove te ih privremeno smjestiti u oporavilište.

Novi smještaj za gradske golubove dio je projekta posvećen bečkim gradskim golubovima, a prate ga stručnjaci. U sklopu ovog pilot-projekta želi se iskoristiti novostečeno znanje kako bi se dugoročno pomoglo golubovima te se poduzele potrebne mjere za stvaranje zdrave populacije u gradu. Time se također želi kontrolirati populacija i poboljšati čistoća u gradu. Nekontrolirani rast populacije golubova predstavlja problem za stanovnike.

Projekt je pokrenula bečka gradska služba za klimu, upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama (MA 49) u suradnji s bečkim stambenim poduzećem „Wiener Wohnen“.