Skip to content

Europski Oscar za montažu hrvatskoj koprodukciji Dani Suše

U subotu, 10. prosinca, Europska filmska akademija proslavila je svoje 35. izdanje dodjela najpoznatijih nagrada kojima se odaje počast najboljima iz europske kinematografije. Među dobitnicima je i film „Dani suše“ u koprodukciji hrvatske producentice Anite Juka, koji je osvojio prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže!

Rafaela Tassotti

„Dani suše“ film je turskog redatelja Emina Alpera, nastao u međunarodnoj produkcijskoj suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke. Film prati mladog idealista po imenu Emre, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj. Grad već duže vrijeme pati od nestašice vode, a Emre tijekom svoje prve istrage biva uvučen u lokalne političke sukobe.

Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

U koncertnoj dvorani Harpa u Reykjavíku, na svečanoj ceremoniji pred brojnom međunarodnom publikom dodijeljena su priznanja iznimnim filmskim ostvarenjima. Nagrada za izvrsnost u kategoriji montaže dodijeljena je Özcanu Vardaru i Eytanu İpekeru za rad na filmu „Dani suše“. Radi se o iznimnom ostvarenju za tursku, ali i hrvatsku kinematografiju, koje je pristiglo samo dan nakon što je film imao i svoju nacionalnu premijeru u kinima diljem Turske.

Podsjetimo, svjetska premijera filma „Dani suše“ održala se u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega je započeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade: Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju. Veliki uspjeh ostvaren je i na festivalima u Turskoj: na međunarodnom filmskom festivalu u Ankari film je osvojio šest nagrada, uključujući i onu za najbolji film, a na međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji osvojio je čak devet nagrada te je ispraćen brojnim pohvalama žirija i publike.

Koproducentica filma Anita Juka osvrnula se na suradnju i uspjeh filma: “Iznimno smo ponosni što smo sudjelovali u međunarodnoj koprodukciji s vrhunskim timom filmskih profesionalaca. Ako je sudeći po dosadašnjim brojnim pohvalama koje je dobio na nizu filmskih festivala, sigurni smo da se filmu smiješi i veliki uspjeh u kinima. Izuzetno smo zahvalni Europskoj filmskoj akademiji što je prepoznala kvalitetu ovog filma.“