Skip to content

Proslava Dana grada Osijeka

Osijek slavi 236. Dan grada. Građane očekuju besplatni programi, javni prijevoz, klizanje, ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt

Venina Markuš

Pred nama je obilježavanje Dana grada Osijeka, 2. prosinca, kao podsjećanje na dan kada su 1786. godine tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina. Toga dana, tijekom cijeloga dana, Grad Osijek daruje građanima besplatan javni prijevoz te besplatan ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt, dok će klizanje na Sokolu biti besplatno od 16 do 17 sati. Na sam 2. prosinca proslava Dana grada započela je tradicionalnom budnicom oko osam sati ujutro, kada su pod krošnjama ginka na Trgu Sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevati ,,Moj Osijek”, himnu grada, kao i druge prigodne pjesme. U devet sati otvorila se dionica Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira. Središnji događaj proslave bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu, kojoj je, i ove godine, nazočio državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. U 18 sati u osječkom Kulturnom centru održat će se Lampionada, dok će se na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi, također u 18 sati, uz koncert Big benda otvoriti najiščekivaniji događaj ovih dana – osječki Advent. I za kraj očekuje nas i humanitarna utrka: Osijek trči – I ti to možeš, daruj svoje kilometre.

Osijek obranio titulu hrvatskog Eco-cityja

Grad Osijek obranio je titulu hrvatskog Eco-cityja. Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za Najbolji grad, Osijek se i ove godine plasirao u finale te u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce.

Nagradu je u četvrtak na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić, a uručio mu ju je premijer Andrej Plenković.

– Ova nagrada pripada građanima Osijeka koji su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, onog u Sarvašu. Samo je taj projekt vrijedan preko 73 milijuna kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Radić.

– Nabavili smo i 13 novih ekološki prihvatljivijih autobusa, a radi se i na modernizaciji tramvajske infrastrukture. Gradi se i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj. Imamo preko 50 kilometara biciklističkih staza, više parkova nego trgova. Bit ću neskroman i reći da smo ovu nagradu i očekivali – dodao je Radić.

Istaknuo je da se u Osijeku, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom za zaštitu okoliša, sustavno ulaže u gospodarenje otpadom.

– Građani Osijeka otpad odvajaju već na kućnom pragu i zbog toga imaju manje račune. U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju da otpad nije smeće, jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi. Ova će nam titula biti dodatni poticaj za postizanje još boljih rezultata u budućnosti – poručio je osječki gradonačelnik.

Osijek je potvrdio titulu najboljeg Eco-cityja i zbog toga što gradska uprava i tvrtke koriste električna vozila, a u ovom je trenutku čak 98 posto javne rasvjete u Osijeku energetski učinkovito.

Također, žiri je visoko ocijenio projekt “Urbana mobilnost Grada Osijeka” čiji je cilj omogućiti veću dostupnost javnog prijevoza građanima te pružiti klimatski prihvatljiv i isplativ javni prijevoz.

Neke od najvažnijih praksi urbane mobilnosti koje su se do danas u Osijeku uvele su dijeljenje električnih automobila i romobila, uspostavljen sustav dijeljenih bicikala, SMART sustav za nadzor i upravljanje prometnim sustavima te praćenje kvalitete zraka na najvažnijim prometnim križanjima.

Osijek se ove godine našao i u finalu izbora za naslov Šampiona EU fondova, s udjelom od 4,05 posto u ukupnom iznosu koji su svi hrvatski gradovi povukli iz EU fondova u razdoblju o 2018. do 2021. godine.

Izbor najboljih gradova 2022. održao se po peti put, u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonacelnik.hr i agencije Ipsos.

Izvor: Grad Osijek
FOTO: Boris Markuš

mala retrospektiva
PREDUSKRSNE MANIFESTACIJE "Šarana jaja bojama grada" u organizaciji Grada Osijeka
Šarana jaja bojama grada 2022. – subota, 9. travnja na osječkom Trgu slobode / ...09th Apr 2022
OSIJEK: Podvožnjak na Čepinskoj gradi se bez kune iz gradskog proračuna
U tijeku realizacija jednog od najvećih prometnih projekata na području grada O...11th Mar 2022