Skip to content

Dvojezična pjesnička hrvatsko-bugarska antologija “Mama”

Pod naslovom “Mama” ove je  godine u izdanju Slavenske akademije za književnost i umjetnost  ugledala svjetlo dana iznimna  dvojezična antologija hrvatsko- bugarskog pjesništva. To se dogodilo  nakon što je prije samo godinu dana od istog izdavača izašla dvojezična hrvatsko-bugarska antologija suvremenog pjesništva pod naslovom “Ljubav – sol života”.

Gordana Igrec

Obje antologije objavljene su uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te uz potporu Fondacije “Kultura” Varna iz Bugarske. Predsjednica Slavenske akademije za književnost i umjetnost je ugledna bugarska pjesnikinja Elka Naygolova. 

-Antologija naslovljena “MAMA”, donosi ishodišnu emociju pripadanja, plemenitost utkanu u nama i duhovnu povezanost kako s našom zemaljskom majkom tako i s nebeskom majkom te širinu tematike u tom smislu, krećući se od osobne preko opće do univerzalne ljubavi i ljudskosti, što je u ovom teškom vremenu, pa i u svakom vremenu čitateljima  itekako potrebno.- kazala nam je to književna kritičarka Lada Žigo Španić.

U Antologiju je uključeno trideset suvremenih hrvatskih i trideset suvremenih bugarskih pjesnika.  

– To je posebno značajno za promociju  hrvatskih  pjesnika, odnosno za hrvatsku  književnost i jezik, te bolje razumijevanje i učvršćivanje književnih veza i odnosa s Bugarskom te svim Slavenskim zemljama.- istaknula je Lada Žigo Španić. 

U antologiji su zastupljeni pjesnici iz Hrvatske u izboru Enerike Bijač, glavne koordinatorice Slavenske književne i umjetničke akademije u Hrvatskoj i Sonje Zubović, članice Akademije i članice Povjerenstva za književne veze DHK. 

U antologijama  su uvijek zastupljeni pjesnici iz oba književna društva, DHK i HDP, kao i pjesnici koji nisu članovi tih društava, a prema prosudbi njihovih opusa od strane navedenih izbornica.  

-Knjiga je popraćena predgovorom i pogovorom, opremljena je s tristotinjak reprezentativnih grafičkih priloga u boji koje potpisuje ugledni bugarski umjetnik Hristo Kralev.- rekla je Lada Žigo Španić.

Stihovima, biografijom i fotografijom u ovoj antologiji zastupljeni su sljedeći autori: Ivan Babić, Tomica Bajsić, Enerika Bijač, Boris Domagoj Biletić, Krešimir Bagić, Silvija Benković Peratova, Božidar Brezinčak Bagola, Diana Burazer, Anela Borčić, Ljerka Car Matutinović, Marina Čapalija, Mirko Ćurić, Tomislav Domović, Lidija Dujić, Milan Frčko, Božica Gašparić, Davor Grgurić, Zvjezdana Jembrih, Marina Kljajo Radić, Ivan Kramar, Stanko Krnić, Maja Kušenić Gjerek, Ružica Martinović Vlahović, Luko Paljetak, Pero Pavlović, Marijana Rukavina Jerkić, Miljenko Stojić, Nataša Vorobjova Hržić, Sonja Zubović i Darija Žilić.

Antologija je predstaljena uživo  na XVI Međunarodnom festivalu “Slavenski zagrljaj” u Varni u studenom ove godine, te također putem društvenih mreža on line.  

-Predstavljanje ove vrijedne dvojezične hrvatsko bugarske Antologije  “Mama” planira se uživo u dogledno vrijeme i u Hrvatskoj.- poručila je Lada Žigo Španić.

Naslovnica Antologija MAMA