Skip to content

U Beču nema mjesta nasilju nad ženama

Kako bi građani trebali postupiti ako primijete da je nekome u piće uliveno omamljujuće sredstvo i kako prepoznati znakove da se to dogodilo njima samima

Matea Čuljak

Austrijska prijestolnica novom kampanjom želi podići svijest javnosti o ovoj temi povodom početka inicijative „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. U globalnoj inicijativi koja započinje 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, sudjeluju brojni gradovi iz cijelog svijeta, a traje sve do 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Kampanja se provodi s ciljem osvještavanja građana o opasnostima takvih sredstava, a građane se pritom nastoji ohrabriti i potaknuti da počinju obraćati pozornost na određene znakove te da djeluju i pomognu žrtvama u takvim situacijama. Tako se preporučuje da se u noćnom klubu ne prihvaća piće od nepoznatih osoba, da se piće ne ostavlja bez nadzora te da prijatelji i osobe od povjerenja paze jedni na druge. Ako osobi pozli, preporučuje se odlazak kući u pratnji prijatelja, a u slučaju iznenadne vrtoglavice ili mučnine osoba se može obratiti i osoblju kluba ili pozvati policiju te treba potražiti medicinsku pomoć. U Beču ističu da se ovom kampanjom žene informiraju i senzibiliziraju o toj temi i načinima prevencije, a što je netko informiraniji, bolje može zaštititi sebe i druge. Spotovi će se moći vidjeti i čuti na televiziji te na društvenim mrežama, a najvažnije poruke osvanut će i na plakatima u gradu. Osim toga u prosincu će se u oko 200 bečkih lokala moći vidjeti natpisi koji, primjerice, goste upozoravaju da svoje piće ne ispuštaju iz ruku i vida.

Postoji više od 100 tekućina i čvrstih tvari koje se koriste kao sredstva za omamljivanje. Sredstva su bez boje, mirisa i blago gorkastog okusa koji se obično ne osjeti kad se pomiješa s pićem. Najprije se pojavljuju simptomi kao što su euforija te iznenadna vrtoglavica i mučnina, a zatim često slijede poteškoće s percepcijom, pospanost, bezvoljnost i ograničena pokretljivost. Žrtve obično tek naknadno shvate što se dogodilo. Bude se kod kuće ili na nepoznatom mjestu, ne znajući kako su ondje dospjele i otkrivaju znakove koji upućuju na seksualno nasilje. Ženama i djevojkama u Beču kao i njihovim prijateljima i obiteljima u tom slučaju podršku mogu pružiti i stručnjaci SOS telefona bečke gradske uprave za pomoć ženama.

See also  Vienna Art Week 2013

Glavni grad Austrije bilježi porast broja žrtava. Ove je godine, primjerice, zabilježeno oko 60 poziva na broj SOS telefona za pomoć ženama, dok ih je 2021. bilo oko 40, a 2020. godine 20. No broj neprijavljenih slučajeva iznimno je visok.

„U Beču nema mjesta nasilju nad ženama. Sve građanke i svi građani u našem se gradu trebaju osjećati sigurno”, naglašava bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal. U austrijskoj je metropoli nedavno provedeno dosad najveće istraživanje čiji je cilj bio istražiti utjecaj pandemije na život žena. Rezultati istraživanja poslužit će kao polazišna točka za izradu konkretnih mjera i projekata, a bit će, između ostaloga, posvećeni borbi protiv nasilja nad ženama.

Nova velika kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama © PID_VOTAVA (1)