Skip to content

Akvarel u apstrakciji Mladena Žunjića

Novi, smireni, gotovo nježni ciklus akvarela u različitim kombinacijama s akrilom i tušem u boji, otvara nam i predočuje drugačija, intimistička razmišljanja slikara, svakako puno tiša, bezglasna uz suptilno doticanje obojanih klizajućih ploha

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar nepotrošive radne energije i nadahnuća, slikar Mladen Žunjić, iznenadio nas je ovih dana s novim apstraktnim ciklusom.

Riječ je o akvarelima, 60 x 50 cm, kompozicijski dorađeni akrilom i tušem u boji s dominantnim trolistom boja, zelenom, crnom, plavom.

Moram priznati, prateći već dugo Žunjića, očekivao sam kako će se javnost uskoro suočiti s uljima i akrilima na platnima, veličine preko dva metra, a možda i veće, uz njegove nepotrošive motive preobražujućih formi i naravno sve ekspresivno izvedena sa žestokim, eruptivnim kolorom.

Novi, smireni, gotovo nježni ciklus akvarela u različitim kombinacijama s akrilom i tušem u boji, otvara nam i predočuje drugačija, intimistička razmišljanja slikara, svakako puno tiša, bezglasna uz suptilno doticanje obojanih klizajućih ploha.

Žunjić izgrađuje uzbuđujući imaginarni svijet zbivanja u nutrini osobe, često sučeljavaćeg karaktera s upitnim, radoznalim pogledom zelenkastog kruga (nazočan na svakoj slici u ovom ciklusu, poput zaštitnog znaka) u središtu kompozicije.

Žunjić i ovom prigodom istražuje različite mogućnosti likovnih tehnika, radikalno mijenjajući format (možda će to biti samo jedan iskorak, samo jedan ciklus slika manjeg formata), no i dalje vrlo aktivno produbljujući svoje neumorno zanimanje za odnos boje i motiva.

Svakako, vrlo svježi ciklus akvarela s akrilom i tušem u boji slikara Mladena Žunjića, razigran i optimističan.

See also  Gradska galerija Orsola Buje predstavlja: PRAESENTIA