Skip to content

Ivan Tomečak: ŽIVOT JE LIJEP

Izložba akademskog slikara Ivana Tomečaka naziva ŽIVOT JE LIJEP može se pogledati do 19. 11. 2022. u Relativnoj galeriji, Pomerio 18 u Rijeci

Dijane Lukić

Radovi ak. slikara Ivana Tomečaka nastali zadnje dvije godine propituju ljudski život na filozofski način, kako sam autor kaže, „iz kuta unutarnje nužnosti“. Koncept je realiziran u dva pravca: s jedne strane apstraktnim formama s jakim koloritom i kontrastima, čistim bojama  i gestualnim potezima. S druge strane – monokromatski. Dok prve svojim bogatstvom boja pričaju o životu, sreći, emocijama i povijesnom susretu individuuma s globalnim okolnostima koje nas determiniraju, druge, slobodnoviseće u prostoru, bez okvira i stakla, stvaraju trenutnu interakciju s gledateljem koji ih dodiruje, obilazi. Te su slike odraz života u njegovoj ogoljenoj i nezaštićenoj formi, podsjećajući svakog od nas na krhkost i snagu, križni put koji prolazimo i živimo.

Život je lijep, La vita e bella – uvijek ostaje u ljudskom duhu kao zaključak koji na kraju ispliva, bez obzira na sve teškoće i nedaće koje prate ljude kroz život. Kao i sam život, slike imaju slojeve, međuprostore, ritmove, veze i odnose. Život se kontinuirano nastavlja, a slike ostaju kao nepomični svjedoci ljudskoga i lijepoga.

Ivan Tomečak rođen je u Rijeci 1964. godine. 2019. diplomirao je slikarstvo u Ljubljani. U području fotografije stvorio je mnogobrojne umjetničke cikluse, a zadnjih godina aktivno radi u svom atelieru, gradeći cikluse na raznim grafičkim i slikarskim postupcima kao i kombinacijama tehnika. Dobitnik je nagrada za fotografiju i slikarstvo: prva nagrada na Ex tempore Pul Kaštela, Trsat 2019. Osnivač je i voditelj likovne radionice za crtanje i slikanje u Križišću, inicijator i organizator međunarodne izložbe Ex tempore¨ Lanterna se budi¨  u dvorcu Frankopan, Kraljevica.

See also  Labin - Otvorenje izložbe talijanskih autora