Skip to content

U DUBINI… IGRA SVJETLA – pogledajte sve o izložbi Mladena Rajna u palači Scheier

U galeriji palače Scheier, u samom centru Čakovca, 11. studenoga 2022. godine, navečer, otvorena je izložba varaždinskog slikara i kipara Mladena Rajna naziva U DUBINI… IGRA SVJETLA. Donosimo veliku reportažu s otvaranja izložbe (180 foto)

Koraljka Rajn

Ovom 16. samostalnom izložbom pod nazivom U DUBINI… IGRA SVJETLA, autor je obilježio 22 godine svojeg likovnog djelovanja. Likovnoj publici, koja se u velikom broju okupila na otvorenju, predstavio se s 19 slika većinom većih formata, rađenih u tehnici akrila na platnu. O umjetnikovom likovnom radu govorila je Dalia Oluić, autorica predgovora u katalogu te između ostalog istaknula : ” Radovi iz serije su ekspresivni, iluzionistički pokretni, odaju nagli slikarski duh i razotkrivaju umjetnikovu nestrpljivost i brzinu. Boje na slikama djeluju divlje i oslobođeno, one dominiraju platnom i u koliziji su s reljefnim lateksom pod sobom. Nehomogeni reljef kojeg stvara žustro naneseni lateks i koncentrirana, glasna plava, kao da se bore za prevlast na platnu, u borbi trodimenzionalnosti i fauvističke plošnosti.” Dr. sc. Ivan Čehok osvrnuo se i općenito, s filozofskog gledišta na ljudsku potrebu za umjetničkim, napose likovnim izražavanjem od prapovijesti, preko stare Grčke pa do danas te istaknuo i svoje osobne, intimističke poveznice s autorom i njegovom obitelji te naglasio, kako je Mladen Rajn jedan od rijetkih kontinentalnih slikara, koji se usudio zaroniti u svijet podmorja i to vrlo uspješno, otkrivši i lokaciju autorovog nadahnuća, a to je jadranski otok Ugljan. Poznati varaždinski pjesnik Nenad Slukić prisutne pak je duboko uronio u svoj vlastiti poetski prostor izvrsnim kratkim recitalom, dok se za izuzetni glazbeni ugođaj pobrinula ženska skupina Trio Coda. Cjelokupni program vodio je predsjednik Likovnog udruženja Čakovec Toni Fažon, koji je izložbu proglasio otvorenom. Izložba je otvorena za razgled do 18.11. 2022.

Dalia Oluić
Mladen Rajn
„U dubini… Igra svjetla“

Veliki povjesničar umjetnosti Erwin Panofsky tvrdio je da tumačenje likovnog djela kao i njegovo stvaranje počiva na dvije oprečne, ali simbiotske metode. Prva metoda je racionalna. Nju je moguće obrazložiti riječima, mehanizirana je i pripitomljiva, njome se lako upravlja. No, u svojoj prostodušnoj pokornosti ona je i ograničena. Svako racionalno tumačenje kao i racionalno stvaranje likovnog djela jamči polovičan uspjeh, jer, osloniti se na razum i riječ u umjetnosti znači zapeti u slijepoj ulici.

Zadnji i najviši stadij tumačenja likovnog djela Panofsky naziva „sintetičkom intuicijom“. Walter Benjamin ezoteričnu kvalitetu likovnog djela, a ujedno i njegovu uzvišenu suštinu naziva njegovom „aurom“. Intuitivna sposobnost skrivena je u svakom čovjeku, pa ipak, nije svima dostupna. Intuicija – nasuprot prizemljenoj racionalnosti – rastrojeno lebdi zrakom. Ona se žustro otima uzdama razuma i riječi poput neukrotive divljači. Ipak, umjetnik koji se usudi prepustiti njenoj neuračunljivosti, koji joj pušta da ona vodi njega, a ne on nju, prepoznaje u njoj ispravnog vodiča. Upravo to radi Mladen Rajn, koji kao da potpuno odbacuje grč razuma da bi stvorio svoju seriju akrila na strukturnom lateksu „U dubini… Igra svjetla“.

See also  Izložba Tome Gerića: Konstrukcije logike i reda

Kritičari Mladena Rajna nazivaju „nemirnim“- on oscilira između asocijativne (kao i čiste) apstrakcije i uredne figurativnosti, između konvencionalnih „starih“ tehnika poput obrade drva, slikanja akvarelnih pejzaža, i eksperimentalnih hibridnih tehnika poput kombinacije lateksa (sintetičkog premaza za zidove i pločice) i akrila na platnu. Kao kipar, od kiparskih materijala najčešće bira drvo, kamen i željezo – ukočenu i čvrstu materiju koja zahtjeva nepopustljivu, staloženu i još čvršću ruku. Seriju „U dubini… Igra svjetla“ kao da je stvorila neka druga ruka, neki drugi umjetnik. Radovi iz serije su ekspresivni, iluzionistički pokretni, odaju nagli slikarski duh i razotkrivaju umjetnikovu nestrpljivost i brzinu. Boje na slikama djeluju divlje i oslobođeno, one dominiraju platnom i u koliziji su s reljefnim lateksom pod sobom. Nehomogeni reljef kojeg stvara žustro nanesen lateks, i koncentrirana, glasna plava kao da se bore za prevlast na platnu, u borbi trodimenzionalnosti i fauvističke plošnosti.

Lateks, koji ima ulogu baze za akril je savitljiv, mekan, kako umjetnik kaže, „zahvalan“ materijal. Pa ipak, Mladen Rajn sve ostalo hrabro prepušta slučaju, slijepo dopušta svojoj intuiciji da ga vodi. Maksimalno smanjuje svoju misaonu kontrolu tako da nanosi slojeve lateksa i akrila špricanjem s kistom. Bira akrilnu emulziju koja se ponaša poput tekućeg akvarela, a on se, za razliku od lateksa, teško kontrolira – svojeglavo se razlijeva i nezaustavno prodire duboko u podlogu. Imitacijom ove žive vodene tehnike, Mladen Rajn intuitivno bira i naknadno u svojim slikama prepoznaje morsku tematiku i motiv vode, čiju bistrinu i svježinu jedino akvarel ili njegova imitacija može tako dočarati. Umjetnik bez straha poseže za platnom velikog formata, bez prethodne pripreme i konceptualne razrade, naoružan samo vlastitom intuitivnom razigranošću.

Pogledajte galeriju 180 foto s otvaranja izložbe:

Životopis 

Mladen Rajn je rođen 1965.godine u Varaždinu. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. S umjetnošću se susreće i ona ga zaokuplja još od rane mladosti, kada svoj umjetnički izričaj artikulira pišući urbanu poeziju i baveći se rock glazbom.

Sklonost likovnoj umjetnosti otkriva preko kiparstva, kojim se intenzivnije bavi od 1999. godine. Najčešće se izražava u drvu i kamenu, ali koristi i druge materijale kao npr. siporeks, bakar, inox i željezo, koje često i međusobno kombinira. Tematski uglavnom obrađuje jednostavne figurativne i apstraktne forme, a često nalazi inspiraciju i u religioznoj tematici. Slikarstvo je sljedeći vid umjetničkog izražavanja, koji ga trenutačno i  najviše ispunjava. Ulje i akvarel tehnike su koje koristi u pejsažnom slikarstvu, dok se  nasuprot tome, akrilom  izražava u apstraktnome slikarstvu. Trenutno je posvećen opsežnom ciklusu slikanja morskih i podmorskih svjetova,  rađenih na velikim formatima u tehnici akrilika. 

See also  Izložba Stjepana Katića u francuskom gradu Vichy

Od žiriranih izložbi i salona sudjelovao je na 4, 5, 6, 7. 8. i  9. Zagorskom likovnom salonu u Galeriji grada Krapine te na  Pasionskoj baštini u Muzeju Mimara 2012.  i  u Galeriji Zvonimir 2015. u Zagrebu.  Do sada je izlagao na 15 samostalnih i 60-tak skupnih izložbi.

Sudionik je mnogih humanitarnih likovnih kolonija i dobrotvornih aukcija (Daruvar, Zagreb, Ploče, Mađarevo, Trakošćan, Čigoč, Križevci, Dublin, Jastrebarsko, Čakovec, Lepoglava, Zaprešić, Rab, Zagreb , Ludbreg, Ptuj, Varaždin, Mursko Središće, Ivanec, Varaždinske Toplice, G.Stubica, Arboretum Opeka Vinica, Selnica, Sv. Martin na Muri, Ogulin, Popovača…). 

Sa svoje dvije skulpture bika prisutan je u kolekciji Režek, a sa više slika u kolekciji Pohižek.

Sudjelovao je svojom slikom „Svetište Predragocjene Krvi Kristove“ u izradi kalendara Varaždinske Biskupije za 2016.godinu. Član je LUČ-a ( Likovnog udruženja Čakovec).

Adresa : Varaždin, Hrašćica, Nikole Tavelića 9.    

Kontakt telefon : 091 899 53 24              

E-mail : mladen.rajn@gmail.com             

Facebook profil  Mladen Rajn 

Samostalne izložbe

2004.  Galerija ZB-ART, Ludbreg

2004.  Galerija Laudato, Zagreb

2004, 2006, 2007.  Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

2005.  Galerija Ruža, Zagreb

2006.  Dom hrvatske vojske , Pula

2006.  Internet centar CyberMac, Poreč 

2008,  2010.  Izložbeni prostor Vuri , Mursko Središće 

2009.  Galerija Strojarske i prometne škole, Varaždin

2010.  Galerija Sunce,  Zagreb

2011.  Galerija Gospodarske škole, Varaždin

2011 – 2018.  Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

2015.  Izložbeni prostor Regina – Zrin, Spa&Golf Resort 

           Sveti Martin, Sv. Martin na Muri

Skupne izložbe

2002.  Galerija Zvonimir, Zagreb

2003.  Galerija Kristofor Stanković – Gornjogradska vijećnica, Zagreb

2003.  Hotel Aurora, Čakovec

2004.  Galerija Garestin, Varaždin

2005.  Hotel Palace, Zagreb ( dobrotvorna aukcija)

2006.  4. Zagorski likovni salon  –  Galerija grada Krapine, Krapina

2007.  Hotel Westin, Zagreb ( dobrotvorna aukcija)

2007.  Hotel Palace, Zagreb ( dobrotvorna aukcija)

2007.  Galerija grada Krapine, Krapina

2008.  Galerija grada Krapine, Krapina

2008.  Hotel Kalnik, Križevci ( dobrotvorna aukcija )

2009.  5. Zagorski likovni salon – Galerija grada Krapine

2009,  2011, 2013.  Ludbreška likovna paleta, Ludbreg

2009,  2010, 2011, 2012.  Paletafest –  Špancirfest, Varaždin

2009,  2010. Galerija Sveti Martin,  Sv. Martin na Muri 

2009.  Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb

2010.  Noć muzeja –  Muzej grada Čakovca, Čakovec 

2010.  Izložbeni prostor Regina – Zrin, Spa&Golf Resort 

           Sveti Martin, Sv. Martin na Muri

2010.  Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb

2010,  2011.  Mlin na Muri , Sv. Martin na Muri

2010.  Palača Scheier, Porcijunkulovo, Čakovec 

2010.  LUV ART EXPO MERCATOR, Varaždin 

2011.  Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb

See also  Ante Bakter: Iločka putovanja

2011.  MESAP Liber, Nedelišće

2011.  Osnovna škola Kneginec, Gornji Kneginec

2011,  Galerija LUV, Mercator Centar, Varaždin

2011.  Hotel Westin, Zagreb ( izložba i aukcija)

2012.  Pasionska baština, Muzej Mimara, Zagreb

2012.  6. Zagorski likovni salon  – Galerija grada Krapine, Krapina

2012,  Galerija LUV, Kukuljevićeva, Varaždin

2013.  Galerija LUV, Kukuljevićeva, Varaždin

2013.  Galerija Dvor Trakošćan, Trakošćan

2013,  2014. Turističko informativni centar (TIC), Mursko Središće

2014.  ZKD – Zveza kulturnih društev  Lendava, Lendava, Slovenija

2014.  Galerija LUV, Mercator Centar, Varaždin

2014.  Galerija Sunce, Zagreb

2014.  Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb

2015.  Centar za kulturu, Čakovec

2015.  Pasionska baština  –  Galerija Zvonimir, Zagreb

2015.  7. Zagorski  likovni salon – Galerija grada Krapine, Krapina

2015.  Srednja škola Ban Josip Jelačić , Zaprešić (humanitarna aukcija)

2016.  TEMPLE STREET ART SHOW,

            O´Callaghan Alexander hotel , Dublin

2016.  58. GI LUV, Galerija LUV, KONZUM, Varaždin

2016.  Dvorana župnog kluba Župe Sv. Jelene Križarice, Šenkovec

2016.  Galerija grada Krapine,( Sakralni motivi- iz kolekcije Pohižek), Krapina

2017.  11. bijenalna izložba LUČ-a, Centar za kulturu, Čakovec

2017.  2. Dani Bože Hlasteca, Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“, Ludbreg

2017.  Galerija  „Petrović“, Književno-likovno društvo Rešetari, Rešetari

2017.  Gradski muzej Varaždin, Palača Herzer, Varaždin

2017.  Galerija Sunce, Zagreb

2017.  Dom kulture Sisak, Galerija LUV Varaždin, Dvorac Trakošćan, 

           Kapetanova kula Zadar,Muzej Sv. Ivan Zelina, Muzej Prigorja Sesvete 

           (Naše more Jadransko- iz kolekcije Pohižek)

2017.  SKUC Pula-Noć muzeja, Galerija LUV Varaždin, Galerija grada Daruvara, 

           Gradska galerija Zabok, Muzej Sv. Ivan Zelina, Muzej Prigorja Sesvete, 

           Zavičajni muzej Našice (Sinergija različitosti- iz kolekcije Pohižek)

2017.  Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić (humanitarna aukcija)

2018.  3. Dani Bože Hlasteca – Poezija umjetnosti, Dvorac Batthyany, Ludbreg

2018.  8. Zagorski likovni salon – Galerija grada Krapine, Krapina

2018.  Palača Scheier , Čakovec

2018.  Matica iseljenika Hrvatske , Zagreb