Skip to content

Bečki hotel Magdas kao primjer društveno odgovornog poslovanja

Kad je hotel Magdas bečkog Caritasa 2015. godine otvorio svoja vrata u Prateru u 2. okrugu, njegov inovativan koncept društveno odgovornog poslovanja dospio je na naslovnice diljem svijeta

Matea Čuljak

Brojni mediji u SAD-u, Europi i Aziji izvijestili su o hotelu koji zapošljava izbjeglice i omogućuje im da steknu radno iskustvo i kvalifikacije u sektoru hotelijerstva i gastronomije koje su vrlo tražene na tržištu rada. Ideja je nadahnula i oduševila mnoge ljude, kazala je direktorica hotela Gabriela Sonnleitner.

Od sredine listopada ove godine hotel Magdas, koji je prema prvotnim planovima trebao raditi samo privremeno, sada prima goste iz cijelog svijeta na novoj lokaciji u 3. gradskom okrugu, u blizini središta grada. Uz aspekt društvene odgovornosti hotel se fokusira i na ekološku održivost te dokazuje da se ta dva područja itekako mogu spojiti u poslovanju. Zgrada u kojoj su nekoć stanovali svećenici u protekle je dvije godine pretvorena u kozmopolitski hotel koji raspolaže s 85 soba, dvjema dvoranama za sastanke i događanja, restoranom i kafićem. U skladu s održivim konceptom hotel ima fotonaponske sustave, geotermalne sonde i zahodske školjke koje štede vodu, a umjesto parkirališnih mjesta uređen je vrt.

Hotel je dosad ugostio 220.000 gostiju, a više od 80 izbjeglica započelo je svoj poslovni put ondje te ga je zatim nastavilo u nekom drugom području. Svi projekti poduzeća Magdas usmjereni su na poboljšanje pristupa tržištu rada socijalno ugroženim i ranjivim skupinama kao što su, primjerice, dugotrajno nezaposleni, osobe s invaliditetom, migranti i izbjeglice te bivši zatvorenici. „Uspješna integracija ne nudi samo nove perspektive za ljude u našem društvu. Integracija i edukacija također predstavljaju odgovore na nedostatak radne snage koji trenutačno vlada, posebice u vremenima poput ovih”, dodaje direktorica.

See also  Beč 2013. godinu proglasio godinom bicikla