Skip to content

Obilježena 28. obljetnica oslobođenja Kupresa

28. obljetnica oslobođenja Kupresa protekla je u znaku dolaska predsjednika RH i zapovjednika hrvatske vojske Zorana Milanovića

To je prvi put da predsjednik RH posjećuje Kupres i na taj način daje posebnu važnost ovog kraja i naglašava ulogu jedinstva branitelja u oslobodilačkoj akciji Cincar . Posebno emotivno govorili su o ulozi branitelja u Domovinskom ratu i njihovom položaju u ovim vremenima : propovjednik na sv. Misnom slavlju fra Miljenko Mika Stojić i župnik župe sv. Obitelji iz Kupresa don Tomislav Mlakić.

Crkva sv. Obitelji najveća u BiH ispunjena je braniteljima, brojnim gostima i Kuprešacima.

Misno slavlje pratili su veliki zbor župe sv. Obitelji kao i mali dječji zbor. U uvodu nazočne je pozdravio župnik don Tomislav Mlakić. U nadahnutoj propovijedi fra Miljenko Mika Stojić je govorio o motivu i proživljenosti ratnih trenutaka iz kuta gledanja branitelja.

Nakon misnog slavlja izmoljeno je opijelo pored križa za poginule u drugom svj. Ratu. Nakon ovog događaja uslijedio je svečani mimohod koji su predvodili mladi Kuprešaci noseći zastave postrojbi koje su sudjelovale u akciji Cincar. Na platou ispred spomenika Zahvalnost uslijedila je svečana akademija na kojoj su se obratili kao domaćin današnje organizacije obilježavanja dana oslobođenja načelnik općine Kupres Zdravko Mioč.

Po prvi put nakon akcije Cincar u kojoj je i sam sudjelovao na proslavi oslobođenja Kupresa nazočnim braniteljima i javnosti obratio se zapovjednik zbornog područja Vitez general Tihomir Blaškić. On je u svom govoru podsjetio na neke zaboravljene činjenice vezane za ovu veliku pobjedu hrvatskih snaga . Hrvatski branitelji su za nešto više od 50 sati oslobodili 600 četvornih kilometara Kupreške visoravni. Autor: Kupreskiradio.com