Skip to content

Izložba najboljih europskih građevina u Beču

Europska Komisija i španjolska fondacija Mies van der Rohe svake dvije godine dodjeljuju nagradu za najbolja suvremena arhitektonska ostvarenja u cijeloj Europi. Izvanredni projekti vizionarskog karaktera u središtu su izložbe najboljih europskih građevina koja se može pogledati u Centru za arhitekturu u Beču

Sandra Knežević

Dobitnik glavne nagrade koja je dotirana s 60.000 eura arhitektonski je studio Grafton Architects iz Dublina za zgradu londonskog sveučilišta Kingston. Prvi je to put da je takvo prestižno priznanje dodijeljeno obrazovnoj instituciji. Građevina odiše posebnom atmosferom koja poziva na učenje, ples i druženje. Otvorena struktura te isprepletanje volumena stvaraju neprekidnost prostora koji, koristeći slojeve tišine i slojeve zvuka, savršeno funkcioniraju. Pobjednikom u kategoriji nadolazeće arhitekture proglašen je projekt zadružnog stanovanja „La Borda“ kolektiva LaCol u Barceloni. Radi se o dosad najvišoj drvenoj zgradi u Španjolskoj. Projekt je dobio novčanu nagradu od 20.000 eura.

Kao finaliste nagrade „Mies van der Rohe Award 2022“ koji su također zastupljeni na izložbi svakako treba spomenuti obnovljenu i nadograđenu Kuću za suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu Z33 u belgijskom Hasseltu talijanske arhitektice Francesce Torzo, zatim projekt Frizz23 studija Deadline iz Berlina, Željezničku farmu arhitekata Granda Huita i Melanie Drevet Paysagiste u Parizu koja kombinira poljoprivrednu proizvodnju s poticanom stanogradnjom te projekt arhitektonskog studija Peris+toral.arquitectes koji obuhvaća 85 subvencioniranih stanova u katalonskom gradu Cornella de Llobregatu kao i školu „Enrico Fermi“ iz 60-ih godina u Torinu studija BDR bureau.

Nagrađene projekte i finaliste odlikuju visoka arhitektonska kvaliteta, ali oni usto utiru nove puteve u upravljanju stanovanja, naglašavaju kolektivni angažman te inovativnost u vremenu klimatske krize i socijalnog polariziranja. Međunarodni žiri kojim je presjedala meksička arhitektica Tatiana Bilbao izabrao je 40 arhitektonskih ostvarenja od 532 nominirana projekta iz 41 europske zemlje. Izložba najboljih europskih građevina može se pogledati u bečkom Centru za arhitekturu do 23. siječnja 2023.

See also  rvi rođendan male slonice iz bečkog zoološkog vrta