Skip to content

Riječko predstavljanje knjige o umjetničko-dizajnerskom kolektivu Škart

Predstavljanje knjige o radu beogradskog umjetničko-dizajnerskog kolektiva Škart

Dubravko Matanić

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, u subotu 22. listopada u 12 sati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28, prvi kat, Rijeka) održat će se predstavljanje knjige Building Human Relations Through Art (Onomatopee, Eindhoven, 2022.), o radu i djelovanju beogradskog eksperimentalnog umjetničko-dizajnerskog kolektiva Škart. Uz urednicu knjige, hamburšku nezavisnu kustosicu Sedu Yildiz, na predstavljanju će sudjelovati članovi i osnivači kolektiva, Dragan Protić i Đorđe Balmazović.

Osnovan 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kolektiv Škart djeluje unutar i oko postojećih hijerarhija svijeta umjetnosti i svakodnevnog života, radeći u suradnji s marginaliziranim skupinama, nevladinim organizacijama i antiratnim pokretima.

Škartovo razumijevanje umjetničkog djela je fluidno i zasnovano je na odnosima. Bez obzira na medij — poezija, vezenje, grafički dizajn, zbor ili radijsko emitiranje — osnovna karakteristika Škartovih umjetničkih istraživanja je samoorganizacija, temeljena na stvaranju otvorene i pristupačne infrastrukture za zajednički život. Takav pristup ključan je za sve razine njihovih aktivnosti, od uličnih akcija do sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010. godine. Uz velik broj samostalnih izložbi, grupa je od svog osnutka sudjelovala na brojnim grupnim izložbama diljem cijelog svijeta, a više je puta nagrađivana na različitim festivalima.

Predstavljanje i razgovor o knjizi održat će se na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, a više o događaju moguće je pronaći na ovoj poveznici.