Skip to content

Kamena jedra Mate CROate TREĆI put zaredom stigla do Pariza

Skulptura od bračkog kamena izložena u Grande Halle de la Villette

iz Pariza: Ninoslav Vranješ

Salon d’Automne  – Pariški jesenski salon je jedna od najprestižnijih svjetskih institucija za promociju umjetnosti i danas u Grande Halle de la Villete otvara svoja vrata za posjetitelje. Mate Turić, mladi hrvatski kipar je već TREĆU godinu za redom prošao nominacije i dobio pozivnicu za izlaganje sa radom pod nazivom „Linije života“.

Sinoć je skulptura Mate CROate na Vernissage-u (otvorenje pred VIP gositima i visokim uzvanicima), ispred nekoliko stotina prisutnih i između skoro tisuću umjetnika,  od strane žirija ADAGP-e odabrana kao iznimno djelo te je Mati uručena nagrada za originalnost. 

ADAGP je društvo u organizaciji Pariškog salona, a povezuje umjetnike u svijetu te brine o zaštiti njihovih prava. Članovi ADAGP su npr. bili i slavni Salvador Dali i Marc Chagall.

Ovom nagradom se potvrđuje jedinstvena umjetnička priča Mate Turića u svjetskim okvirima. Matin životni moto  jest „Umjetnost jedrenja kroz život“ a nepresušan izvor inspiracije su mu jedrenjaci od kamena.

Skulptura „Linije života“ opisuje životni put svakog čovjeka na kojem imamo mogućnost mnoštva različitih izbora. Od toga mnoštva biramo one prikladne nama, a svi ti naši izbori nas vode ka višem cilju i svrsi našeg postojanja: rastu prema gore i vječnosti.

Skulptura je izrađena od bračkog kamena, isklesana u Vrbovcu gdje je umjetnikov atelje. Težine je oko 80 kg.

Mata CROata spada u samo nekoliko hrvatskih kipara koji su izlagali na Pariškom salonu od kojih je najznačajniji Ivan Meštrović koji je izlagao 1907. godine.

Naš svjetski poznati pjesnik Enes Kišević je za Matine radove rekao: “Mate je kamenu dao dušu. Oslobodio je kamen zemaljske teže. To je velika umjetnost”.

Kritičarka Branka Hlevnjak je izjavila: “Nisu to samo brodovi i jedra. Oni su iz srca i duše. Toliko puni pozitivne energije, tog nekog nadahnuća. Nešto što vuče prema gore je u djelima Mate CROate“.

Ovo je treći nastup Mate CROate na Pariškom salonu. Pozivnicu stručnog žirija Salona je već dobio 2021.g. za rad “Jedro života” koji simbolizira životni put čovjeka, a 2020.g. za rad „Jedro u oluji“ koji je simbolizirao borbu čovječanstva sa korona virusom i povratak u normalan život.

Promocija Hrvatske u svijetu kroz umjetnost te istovremeno promocija umjetnosti u Hrvatskoj je jedan od glavnih ciljeva djelovanja Mate CROate što su prepoznale institucije poput Turističke zajednice ZG županije, grada Vrbovca, općine Dubrava, Gradec, Rakovec, Farkaševac te predstavnici gospodarstva poput Croatia2Go, Media Servis Global, Jadranski Galenski Laboratorij, Iločki podrumi, Komunalac Vrbovec, KTC, Stolarija Svilić, Tvrtka SPES, ali i pojedinci koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Mate Turić i Ninoslav Vranješ