Skip to content

POČINJE DA2 – ZAGREB DESIGN, ART & ARCHITECTURE FILM FESTIVAL

U zagrebačkoj Uraniji nas 25. – 29. listopada očekuje četvrto izdanje festivala koji slavi ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva

Ana Petričić Gojanović

Zahvaljujući velikom entuzijazmu i posvećenosti umjetničke direktorice Tine Hajon i njenog tima stigli smo do četvrtog izdanja prvog međunarodnog natjecateljskog festivala u regiji, koji objedinjuje filmove o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti. 

25. listopada u zagrebačkoj Uraniji počinje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, a do 29. listopada imate priliku pogledati čak devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti.  DA2 Festival ujedno je i platforma koja objedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja.

Posao festivalskog selektora podrazumijeva gledanje mnoštva filmova kako bi mogao izabrati samo najbolje: filmove za koje vjeruje da zaslužuju posebnu pažnju, one kojima iznad svega želi da stignu do svoje publike. Selektorica Tina Hajon na kojoj je bio taj težak, ali lijep zadatak izjavila je: “Začudo, gledanje velikog broja filmova nije uvijek lako. Ipak, ljepota pronalaska filma koji će vas oduševiti nepatvorenom čarolijom u kojoj se filmska umjetnost isprepliće drugim oblicima umjetnosti, neopisiva je nagrada. Jednako kao i priča u koju će vas uvući, prikazujući velebna djela kroz koja ćete osjetiti ljudsku snagu, fragilnost i svestranost. U svakom od odabranih filmova možete prepoznati raznolike kulturne izričaje, jer se bave prostorom, vremenom i ljudima. Mnogi od njih meni su još jednom potvrdili svu ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva.

Devet odabranih naslova odvest će nas na putovanje od Australije i Amerike, Francuske, Italije do Skandinavije. Imamo priliku vidjeti intrigantan dokumentarac  „Majstorica boje i oblika“ o nesvakidašnjem životu čuvene finske dizajnerice Maije Isole, s Mary Quant, Britankom, prošetat ćemo svjetskim modnim pistama te vidjeti kako je dizajnirala mini aute, mini suknje i koje su poveznice među njima. Nadahnut će nas vizionari poput velikog književnika Davida Grossmana ili dizajnera i arhitekta Arnea Jacobsena, a približit ćemo se životnoj filozofiji Richarda Leplastriera jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata.  Očekuje nas i iznenađujuć dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina, a pravu dokumentarističku napetost, uz malo političke intrige, osjetit ćete u dinamičnom filmu o gradnji pariške opere Bastille. Viziju budućnosti i važnosti djelovanja arhitekata u svijetu podijelit će s nama  Antonijo Citterio i Patricia Viel, iz jednog od najpoznatijih milanskih arhitektonskih studija u filmu “Važno je zvati se arhitektom”. Posebno značenje ima film „Umijeće šutnje” o životu Marcela Marceaua, umjetnika mime koji bi vam možda sve napisano o ovim zaista posebnim dugometražnim ostvarenjima znao prenijeti bez riječi, u tišini, govorom tijela, gestama, izrazom lica.

See also  Preminuo poznati teolog i svećenik Adalbert Rebić

Dugometražni dokumentarni filmovi u glavnom programu natječu se za nagradu ISKRA koju međunarodni  interdisciplinarni žiri dodjeljuje onom najinspirativnijem. Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su danska redateljica Lene Borch Hensen čiji je film “Jorn Utzon: čovjek i arhitekt” na prošlogodišnjem festivalskom izdanju nagrađen nagradom ISKRA za najinspirativniji film, arhitekt, kustos i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mduljaš i Ivan Marušić Klif koji na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti djeluje kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smjera.

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u razgovorima “Šta DA?” u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela. Kao i svake godine, na razgovorima će sudjelovati i mnogi uvaženi gosti, a ove nas godine očekuju arhitekt i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, svestrani glumac, pedagog i kazališni umjetnik Dražen Šivak, Nataša Mihaljčišin, samostalna umjetnica, modna dizajnerica, suosnivačica modnog studija” I-gle” u okviru kojeg je ostvarila velik broj različitih projekata vezanih uz modu i dizajn tekstila, arhitekti Ana Martina Bakić i  Andrija Rusan, povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, urednica Vesna Blašković i Adi Arbel višestruko nagrađivana izraelska redateljica čiji film o Davidu Grossmanu je u ovogodišnjem programu festivala.

Razgovore “Šta DA?” možete pratiti i na facebook stranici festivala od 29.10.2022.: https://www.facebook.com/DA2FilmFestival .

Osam filmova s programa DA2 Film Festivala dostupno je i online diljem Hrvatske i to 26.10.2022. – 6.11.2022. na platformi www.ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Ulaznice za projekcije u Uraniji potražite na www.eventim.hr  i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima, a ulaznice za online projekcije potražite na www.ondemand.kinomeetingpoint.ba.

mala retrospektiva

Alana Haim o filmu Licorice Pizza

Dolina San Fernando u Kaliforniji, sedamdesete i slatke boli prve ljubavi konte...
22nd Jan 2022

Općina Lovran otvara izložbu slika Charlesa Billicha i raspisuje natječaj za njihovu prodaju

Općina Lovran u srijedu, 15. studenog 2023.g. u 14.00 sati u Galeriji Laurus ot...
15th Nov 2023