Skip to content

Simone Mocenni Beck u Alvoni

Izložbom Istarski cluster autora Simonea Mocenni Beck proteklog petka ispraćeno je ljeto i na najljepši način zaokružena još jedna izlagačka sezona Galerije Alvona

Alis Šaina

Ovom izložbom labinskoj likovnoj publici predstavljen je njegov ciklus od 16 akrilika na platnu nastao u specifičnim pandemijskim uvjetima izolacije u Milanu inspiriranih sjećanjima na voljenu Istru te su tako nastali Istarski cluster, Cluster Peroj, Cluster Bolobani, Cluster Materada i drugi…

Ovaj školovani glazbenik koji je studirao klavir, kontrabas i eksperimentalnu glazbu pretočio je u svoje likovno stvaralaštvo glazbeni pojam cluster koji označava skup nota koje se sviraju istovremeno. Partiture suvremenih skladatelja koje je proučavao bile su prepune simbola kojima su nastojali izvođačima olakšati razumijevanje kompozicija, što je autora potaknulo na razmišljanja o procesu tumačenja znakovlja te je to pretočio u svoje slikarsko i skulptorsko stvaralaštvo. Odabrao je znak trokuta koji je u slikarstvu doživio svoju preobrazbu te je boja prevladala nad formom, a onda, po njegovim riječima – gotovo kao nužnost, u kiparstvu, u skulpturi pronašao je svoje ispunjenje i svoju trajnu definiciju.

Kao svestrani autor – glazbenik, pisac, kipar i slikar kroz sva svoja djela promišlja semantičke i semiotičke vrijednosti razrađujući simbole, značenje i logiku znakovlja kao i njihova skrivena značenja. Iskristalizirani Simoneov prepoznatljiv znak, ponovljen u bezbroj inačica, suptilno tvori kompoziciju savršenog reda i zadivljujućeg sklada detalja i cjeline.

U njegovom slikarstvu oslobađaju se silna emocije, bilježe se osjećaji, čuva nostalgija. Očigledna je impresioniranost nebom, morem, zemljom i svjetlom, ali i prevlast boje nad svim ostalim elementima. Njegova slikarska istraživanja su blistava, šarena cjelina s neospornim osobnim pečatom, s ponešto tuge koliko i mudrosti, autentične, čiste skromnosti, polazeći s rubova njegove Finis terae sve do beskraja i natrag.

Simone Mocenni Beck izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama (izbor: Milano, Bologna, Trst, Paris, Bjelovar, Ankara, Pula) te sudjeluje u radu internacionalnih kiparskih simpozija u Dubaiu (UAE) i u Guadalajari (Mexico). Autor je i koautor s ocem Gualtierom Mocenniem više skulptura u javnom prostoru od kojih kao jedna od najznačajnijih je svakako veliki javni spomenik žrtvama bombardiranja Pule 1944.-1945. realiziran 2013.g.

Izložba u Galeriji Alvona ostaje otvorena do kraja rujna.

Izložbeni program Galerije Alvona 2022 reliziran je uz potporu Minstarstva kulture i medija RH, Županije Istarske i Grada Labina.