Skip to content

Otvoren 57. ZAGREBAČKI SALON

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika / Meštrovićev paviljon, 15. rujna 2022. svečano je obilježeno otvorenje izložbe 57. zagrebačkogi salona likovnih umjetnosti MI SMO SE POJAVILI KAO STRATEGIJA VJEČNOSTI kojeg potpisuje kustosica Leila Topić

Martina Miholić

Događaju su nazočili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, g. Zdravko Zima, gđa Emina Višnjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, gđa Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Nj.E. g. Raj Kumar Srivastava, Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj te brojni istaknuti uzvanici, stručna javnost, sponzori, predstavnici institucija koje su potpora manifestaciji, medijski partneri, predstavnici brojnih medija.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik HDLU Tomislav Buntak istaknuo je veliko zadovoljstvo što se Zagrebački salon udružio s izvanrednom akcijom Artupunktura koja je oživjela Grad Zagreb i dala nam svijest o tome kako može biti organizacijski provedena jedna akcija koja popularizira umjetnost i kulturu te na koji sve način može grad oživjeti. Također je naglasio da je Zagrebački salon pokrenut s ciljem promoviranja hrvatske likovne scene, njene posebnosti i aktualno umjetničkog stvaralaštva. Svaki Zagrebački salon je novi doživljaj i iskorak, treba ga pogledati i doživjeti kako kroz glavnu koncepciju u Domu HDLU-a tako i kroz kao i mrežu događanja koja će se odvijati na više lokacija u Zagrebu.

Kustosica salona Leila Topić skrenula je pozornost kako 57. zagrebački salon nije obljetnička izložba, iako spominje rođendan neovisnosti RH i hrvatskog proljeća, već nas sve poziva da budemo aktivni građani te da sudjelujemo u oblikovanju naše svakodnevice i okoline.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnjić naglasila je kako Zagrebački salon i Artupunktura potvrđuju smjer kulturne politike Grada Zagreba, koja se sve više otvara prema građanima i želi dugoročno pratiti njezin razvoj i boljitak te je potom svečano otvorila izložbu.

Polazište teme 57. zagrebačkog salona su recentno obilježene obljetnice hrvatskog društva (2021. obilježena je trideseta godišnjica samostalnosti RH i pedeseta obljetnica Hrvatskog proljeća), stoga će se na salonu predstaviti radovi koji reflektiraju, propituju odnosno analiziraju koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva ili suvereniteta unutar suvremenog društva.

Zagrebački salon je jedna od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja. Godine 1965. godine utemeljila ga je Skupština grada Zagreba. Od 1976. godine na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline: vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura.

Fotografije: Juraj Vuglač

Istovremeno, upriličeno je svečano otvorenje projekta Turističke zajednice Grada Zagreba Artupunktura u okviru kojega se održava i Zagrebački salon te projekt 30 prizora za 30 godina Udruge Domino kao dio popratnog programa Zagrebačkog salona.

Druga edicija Salona otvara se u petak, 16. rujna u 20h u Palači Vranyczany (HIS) u Berislavićevoj 6, gdje će biti predstavljen rad i umjetnička knjiga Nicole Hewitt.