Skip to content

Razgovor u atelijeru – Peter Weisz

Peter Weisz, akademski slikar, istaknuti je aktivni pripadnik najstarije generacije likovnih umjetnika, djelujući i u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, autor je impozantnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem svijeta

Miroslav Pelikan

Gospodine Weisz, vrlo ste aktivni. Nakon sjajne retrospektive u Osijeku, uskoro izlažete u Belišću.

Nakon retrospektive u MLU u Osijeku, koja je bila izuzetno dobro i medijski popraćena – dobio sam poziv da izlažem u Belišću, gdje sam živio do završetka 3. razreda osnovne škole. Izložba bi se otvorila 4. listopada ove godine.

Također pripremate veliku izložbu uskoro u Varaždinu.

Da, dogovorena je izložba i u Varaždinu u Galeriji Umjetnina za 18. siječanj 2023. godine.

Moramo spomenuti i Vaš međunarodni rad i likovne aktivnosti.

U okviru moje aktivnosti unutar međunarodne umjetničke organizacije WAG (čiji sam osnivač i su-predsjednik), a koja obuhvaća umjetnike raznih umjetničkih izričaja iz više od 50 zemalja svijeta – u kolovozu sam sudjelovao na 6. WAG Festivalu u Skopju (Sj. Makedonija), u veljači 2023. trebao bi se održati sedmi WAG Festival u Norveškoj – te vjerojatno u srpnju veća izložba u Parizu. Do kraja godine 1 moj rad bi trebao biti poslan i u Meksiko na tamošnju izložbu članova WAGa.

I dalje redovito slikate.

Da, slikam redovito – kao i ranije… što bi značilo periode izuzetno aktivnog slikarstva – nakon kojih zna nastupiti dulje vrijeme neaktivnosti, kada se prikupljaju utisci, koji su poticaj i inspiracija za nove radove.

Dolazi li s godinama, osobnim razvojem, sazrijevanjem do promjena u stilu, u pristupu, u kreaciji djela?

Moj stil je manje više konstantan i baziran je na iskustvima ekspresionističkog načina slikanja, pomalo nove figuracije i u zadnje vrijeme sve više me zaokupljaju apstraktne slike – gdje se miješa iskustvo s novim inspiracijama.

Vaš kolor i dalje pršti svježinom i snagom.

Drago mi je čuti ovakav Vaš sud… snažan kolor i u apstraktnim slikama potencira i ekspresivni izričaj u umjetnosti, koji mi je posebno drag.

Ulje i akril na platnu, Vaša je omiljena tehnika.

Na platnima većinom radim s uljima ili akrilnim bojama, a ponekad ih i miješam. U trenucima odmora često radim i crteže – također većinom i u boji.

Što je još novo u atelijeru?

Želja mi je i radim na tome da možda već iduće godine napravim veću samostalnu retrospektivnu izložbu u Izraelu (član sam Udruženja likovnih umjetnika Izraela) – i gdje sam kao umjetnik doživio mnoga priznanja i imam mnogo prijatelja među tamošnjim umjetnicima.

Nekoliko još riječi o planovima.

Osim planirane izložbe u Izraelu iduće godine te skupnih izložbi unutar WAG organizacije – planiram i izložbu u Italiji, koju također dobro poznajem iz ranijih vremena i gdje sam već izlagao u mnogim gradovima.

Za kraj, savjet mladim umjetnicima.

 Moj savjet mladim umjetnicima je da slijede svoj instinkt, da se ne boje pogrešaka u traganju za novim – jer i od grešaka se uči… bitna je kreativnost – koja je za istinskog umjetnika kao zrak koji diše…

Optimized by Optimole