Skip to content

Svečanost potpisivanja Ugovora i otvorenje izložbe Pavo Urban

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u četvrtak, 15. rujna 2022. godine u 20 sati održat će se svečano potpisivanje Ugovora o darovanju umjetničke ostavštine hrvatskog fotografa i fotoreportera Pava Urbana Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Umjetničku ostavštinu ovog značajnog fotografa i kultnog imena hrvatske umjetnosti donirat će autorova majka, gospođa Mirjana Urban. Ugovor o darovanju potpisat će Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i gospođa Mirjana Urban. Donirana ostavština obogatit će fundus Muzeja za umjetnost i obrt i biti uvrštena u Zbirku novije fotografije čija je kustosica dr. sc. Iva Prosoli. Kao popratni program ovom svečanom potpisivanju bit će prikazan dokumentarni film Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968. – 1991.) autora Antuna Maračića.

Prigodom donacije u suorganizaciji Narodnog muzeja Zadar i Umjetničke galerije Dubrovnik otvorit će se izložba PAVO URBAN (1968. – 1991.) _ PRIZORI TAME | SCENES OF DARKNESS koja je bila održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika. Na istoimenoj izložbi u Zadru (koja je smanjenog opsega) biti će predstavljeno sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Među njima će biti zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio danas nam iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu.

Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik.

Izložba će ostati otvorena od 15.9. do 30.9.2022. u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru.

PavoUrban-digitalna pozivnica (2)
mala retrospektiva

OTVORENJEM IZLOŽBE “TU SMO” NAJAVLJEN 17. FESTIVAL TOLERANCIJE

Izložba fotografija u javnom prostoru koja za cilj ima podizanje svijesti o živ...
18th Jan 2024

Fotosofia 18 Celebrity Day - slavljenički tulum bez granica

Od 7 do 77 – tako bi se ukratko mogao opisati sastav gostiju na slavljeničkom t...
17th Jun 2023