Skip to content

Koraljka Polaček: Island Whisper

U Creskom muzeju 9, rujna otvorena 40. samostalna izložba slika Koraljke Polaček naziva Island Whisper. Izložba se može razgledati do 15. listopada 2022. godine tijekom radnog vremena Muzeja

Predrag Vuković

Akademska slikarica Koraljka Polaček izlaže sklop slika ISLAND WHISPER – „Otočka šaputanja“  u Creskom muzeju, kao dio svojeg ciklusa „Mačkoslike“. Prikazi su to utihlog primorskog grada, kuća, ulica, volti, lučica, mora, neba i životinja, uvijek prisutnih mačaka, koje na svakoj slici imaju svoje mjesto u noćnom ili sutonskom ugođaju. Autorica već godinama humanitarno pomaže mačkama, tako su one postale neizbježni „stanovnici“  slika, tog fantazmagoričkog svijeta. Sjene starog grada izražavaju ikonografiju sna; prožimanje svijeta stvarnosti i mašte, dok mačke, jedna ili više njih, kao promatrači traju poput uvijek prepoznatljivog znaka. U prostorima nadrealne arhitekture ili pretvorenima u fluid bespuća i daljina, kao i u intimnim isječcima, poznatima samo Koraljki Polaček, živi bestijarij što spaja ljudsko i životinjsko, svijet alternativnih i paralelnih zbivanja, gdje mogućnosti postaju zbilja.

Bez obzira na pojave i usmjerenja u našoj likovnoj sredini, zaobilazeći trendove, Koraljka Polaček ovom izložbom pokazuje kako joj je s l i k a polje istraživanja i preispitivanja. Na radovima se vidi promjena raspoloženja, od hitrih poteza kistom kojima se stvara ekspresionistička slika do umirujućih imaginarnih svjetova bez detaljnijih pojedinosti. Obilježava se razmjena realnog i podsvjesnog, vizualnih predodžbi i osjetilnog iskustava, gdje umjetnica iskušava svoj rad kao psihofizički i razvojni proces, a bit stvaranja postaje oslobođenje od bilo kakve kontrole. Serija slika nastaje u isprekidanom radnom procesu, gdje automatizam ima veliku ulogu kao princip rada. Djela istovremeno iskazuju relativnu završenost i dovršenost, otvorena su prema nadograđivanju i rastu. Oblici postaju nosioci likovne poruke, pojedinačni, ponavljani ili varirani, poput Mačaka i Arhitekture, Punog Mjeseca, Neba i Mora, u snažnom i širokom kolorističkom rasponu.

Većinom slika vlada noć. Mačka je biće noći, izoštrava se njen sluh, njuh, vid, budi se  lovački zov. U radovima mačke su na žuto osvijetljenim ili zaplavljenim  prozorima, na krovovima, stubama, rukohvatima, balkonima, lučicama, ulicama, jedna ili više njih, u parovima  promatraju blijedožuti ili narančasti puni mjesec, koji bjelinom ostavlja trag na moru. Svaka od mačaka ima svoju osobnost, one su poput arabeske, zašiljenih ušiju, šire glave, naglašenih brkova, različitih tjelesa, dugih uvinutih repova i žarkih žutih očiju. Mačke, zajedno s punim mjesecom i „životom zbijenih kuća“ stvaraju okomitu otvorenu os središtem slike.  Tu okomitu os, otvarajući  prostor, na nekoliko slika, naglašavaju i volte između kuća. „Život  primorskih kuća“  je poput živih bića; sljubljene jedna uz drugu, preklapaju se i pretapaju, dok su obrisne linije ili oštre ili se uvijaju u zaobljenosti, bez težnje stvaranja dubljeg prostora slike. Arhitektura u bogatom koloritu  teče poput razlivene boje. Na šest slika tamno plavetnilo zvjezdanog neba zamijenjeno je crvenim, narančastim, žutim, bijelim, bojama zalaska Sunca, ali Sunce se ne vidi. Tako je i sa prikazom  ljudskog lika, on izostaje u gotovo cijelom sklopu slika, tek su ih četiri: blijeda djevojka noću sjedi na stubama, tamna neodređena djevojka zagledana u zalazak Sunca, i dvije crne „nonice“, jedna sa psom, ispred gradskih volti, tek naznačene, okružene žarkim bojama zaobljenih građevina.

Na radovima  Koraljke  Polaček kojima se na ovoj izložbi predstavlja, posebno su  zanimljivi motivi Noći, Punog Mjeseca i osobito Mačaka. Noć prelazi nebom zavijena u tamni veo. Ona je slika nesvjesnog, simbolizira dozrijevanje i klijanje, a sadrži dva aspekta, tmina kada vrije nastajanje i aspekt pripremanja dana kad će izbiti svjetlost života.

Pun Mjesec, čiji vidljivi krug je jednakih dimenzija kao i krug Sunca ima važnu ulogu: on simbolizira pasivni, ali i plodni princip, vlagu, podsvijest, imaginaciju, san, plodnost žene, plodnost životinja, vegetaciju, i sve što je nepostojano, prolazno i podložno utjecajima, analogno njegovoj ulozi odražavanja sunčeve svjetlosti. Mačka, u pozitvnom značenju, predočuje blaženstvo životinjskog svijeta, ona je staložen promatrač koji uvijek postiže svoj cilj, dobrotvorka i jedna od čovjekovih zaštitnica. Tu mačka simbolizira snagu i okretnost mačje čudi, stavljena u službu čovjeka kako bi mu pomogla pobijediti skrivene neprijatelje.

Legenda kaže da je Noa, jer su štakori smetali putnicima Arke, rukom prešao lavu preko čela, on je kihnuo i izbacio mačji par.

Izložene slike relativiziraju zatvorenost i konačnost djela, što uključuje uvijek prisutan međuutjecaj umnog i osjećajnog. U njima su vidljiva oprečna svojstva stvarnog i zamišljenog u sagledavanju i doživljavanju svijeta, prožimanje vizualne realnosti i slike svijesti. U slikama koje predstavljaju zrcalo i prozor unutrašnjeg svijeta objedinit će se trenutačno i beskonačno, isprepličući stvarno i fantastično, ogledat će se poetično i lirsko viđenje stvarnosti.

Koraljka Polaček, akademska slikarica i profesorica, rođena je u Zagrebu 1969. godine.
Godine 1991. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavljajući time umjetničku tradiciju svoje obitelji – prabake keramičarke Katarine Pezer (1905.-1977.) i djeda, akademskog slikara Slavka Marića (1921.-1995.).
Koraljka je diplomirala 1998. godine u klasi profesora Eugena Kokota.
Počela je izlagati još tijekom studiranja, kao i sudjelovati u umjetničkim te humanitarnim projektima. Po završetku studija, predavala je Likovnu kulturu u OŠ Ljubljanica u Zagrebu. Tijekom ljetnih mjeseci 1995. – 2003. godine slikala je i izlagala u obiteljskom atelieru Marić u Baški na Krku.
Preseljenjem na otok Cres 2007. godine, počinje se baviti istraživanjem drugih medija poput slikanja u vuni i oslikavanja creskog kamena.
Od 2019. godine predaje u OŠ Frane Petrića u Cresu. Osim umjetničkim i pedagoškim radom, povremeno se bavi ilustracijom.
Koraljkini radovi nalaze se u kolekcijama ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.