Skip to content

Dodijeljena prva nagrada na natječaju Slovarica mojega kraja

Najbolju Slovaricu mojega kraja izradili su mladi Osječani

Jelena Mandić Muscet

  • Na natječaj kojim Školska knjiga popularizira materinski jezik i ljubav prema zavičaju pristiglo je 60 slovarica, a u njihovoj je izradi sudjelovalo otprilike tisuću učenika iz cijele Hrvatske
  • Dobitnicima prve nagrade, učenicima Osnovne škole Cvjetno iz Briješća i njihovoj učiteljici Mireli Rudec, uručena je slovarica tiskana prema njihovu predlošku i organiziran izlet u Zagreb
  • „Kad sam čuo da smo osvojili prvo mjesto, nije bilo sretnijeg od mene. Bio sam ponosan što smo tako dobar razred, pravi tim”, izjavio je jedan od učenika

Za učenike petog razreda Osnovne škole Cvjetno iz Briješća, osječkoga prigradskog naselja, nova školska godina nije mogla početi bolje. U prvom tjednu nastave uručena im je prva nagrada na nacionalnom natječaju Slovarica mojega kraja koji organizira nakladnik Školska knjiga – osvojili su izlet u Zagreb u kojemu su u srijedu, 7. rujna, posjetili tu izdavačku kuću i dobili slovaricu tiskanu prema vlastitu predlošku, diplomu za osvojeno prvo mjesto te majice i kape s logotipom natječaja.

Na ovogodišnji natječaj Slovarica mojega kraja kojim Školska knjiga popularizira materinski jezik i ljubav prema zavičaju pristiglo je 60 slovarica, a u njihovoj je izradi sudjelovalo otprilike tisuću učenika iz cijele Hrvatske.

„Primili smo pravo bogatstvo slovarica koje su doista pokazale vrijednost i ljepotu svakog kraja Republike Hrvatske. Svaka je slovarica na svoj način, crtežima kulturnih ustanova, znamenitih osoba, rijeka i gora te pojmovima na zavičajnom govoru, prikazala pojedini kraj naše predivne domovine. Doista je bilo teško odabrati najbolje. Stručni žiri odlučio je prve tri nagrade dodijeliti autorima slovarica koji su se doista istaknuli svojim likovnim oblikovanjem. Svakim slovom učenici prikazuju obilježja svojega kraja i dosljedni su u svojoj inovativnosti i kreativnosti”, izjavile su u ime stručnog žirija učiteljice razredne nastave Biljana Gaš i Petrunjela Krajačić iz Osnovne škole Augusta Šenoe iz Zagreba.

Drugu nagradu osvojili su učenici Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice pod vodstvom učiteljice Sanje Brkić, a treća nagrada pripala je učenicima Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica s učiteljicama Mirnom Verajom i Biserkom Benešić. Nekoliko slovarica dobilo je posebnu pohvalu. 

Prvonagrađena slovarica jedina je koja uz svako slovo ima i dodatnu digitalnu podršku (interaktivni kȏd), a njezinu je izradu potaknula učiteljica Mirela Rudec koja je na natječaju Slovarica mojega kraja 2017. godine sa svojim učenicima osvojila drugo mjesto. Tada su oslikali ljepote Slavonije i Baranje, a ovaj put inspirirao ih je njihov rodni grad Osijek.

„Zavirili smo u njegovu bogatu prošlost. Upoznali smo zanimljive povijesne osobe među kojima su jedan razbojnik i ljubiteljica životinja, otkrili lijepe, ali nesretne ljubavne povijesne priče, uživali u legendama grada, otputovali u prošlost Tvrđe… No u našoj se slovarici vidi i osjeća duh današnjice, vrijednih i dragih Osječana koji nastoje svima nama osigurati što bolju budućnost. Ponosni smo na našu Udrugu Rijeka ljubavi koja pomaže siromašnima, uživamo u pjesmama naših Osječkih zumbića, imamo poznate poduzetnike (Izolirka i Lio, nagrađivani Unikom), međunarodno natjecanje Pannonian Challenge, poznate Ljetne noći, Glas Slavonije, biciklističke staze… Uz svako slovo i crtež unijeli smo QR kȏd kao izravnu poveznicu za zadani pojam i time osuvremenili našu slovaricu”, napomenula je učiteljica Mirela Rudec.

Tiskana slovarica – nagrada koju su dobili od Školske knjige – bit će korisna u radu s učenicima prvog razreda. Uz svako će slovo djeca čuti neku lokalnu priču što će nastavu učiniti zanimljivijom. Učiteljica Rudec slovaricu naziva dječjom riznicom istinske ljepote grada Osijeka i vrijednim nasljeđem za buduće generacije. Ističe da će i dalje, s novim naraštajem učenika, a prema uzoru na hvalevrijedan natječaj Školske knjige, njegovati i čuvati, istraživati i dopunjavati zanimljivosti i ljepote svojeg zavičaja.

Svjesna važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine, nakladnička kuća Školska knjiga ističe vrijednost Slovarice mojega kraja kao odličnog predloška za prikupljanje znanja učenika o vlastitu kraju.

„Osim što sa svojim jednostavnim ilustracijama služi učenju abecede, slovarica je i odličan nastavni alat s pomoću kojega u svim nastavnim predmetima možemo širiti znanja o svojem kraju. Crtežom, pjesmom, pripovijedanjem legenda i istinitih priča, prikupljanjem podataka ili šetnjom svojim krajem učenici će lakše povezati određeno slovo sa svojim mjestom ili nekim dijelom svojeg zavičaja”, izjavila je Sunčana Šmaguc Arbanas, izvršna urednica za razrednu nastavu, predškolski odgoj i pedagogiju u Školskoj knjizi.

Učenici Osnovne škole Cvjetno iz Briješća upoznali su se i s procesom izrade časopisa Modra lasta u Školskoj knjizi. O omiljenom školskom časopisu koji je od 1954. godine odgojio mnoge naraštaje učenika govorile su urednica Vanja Jajić i psihologinja Ana Čerenšek, jedna od stalnih suradnica. Nova koncepcija Modre laste, istaknule su, prilagođena je suvremenim potrebama mladih. Pomaže im u učenju, otkrivanju i istraživanju svijeta, donosi aktualne teme iz književnosti, glazbe, filma, sporta, mode i ekologije, obiluje mnogim zanimljivim i zabavnim sadržajima te potiče kreativnost.

Nakon dodjele nagrade u Školskoj knjizi, dobro raspoloženi mladi Osječani, prepuni dojmova, posjetili su i Park prirode Medvednica.

„Kad sam čuo da smo osvojili prvo mjesto, nije bilo sretnijeg od mene. Bio sam ponosan što smo tako dobar razred, pravi tim. Kad nam je učiteljica rekla da smo za nagradu dobili izlet u Zagreb, još sam se više razveselio jer je na vidiku bila dobra zabava”, izjavio je učenik Martin Drenjančević te istaknuo da voli Zagreb, a obožava svoj rodni Osijek, prepun biciklističkih staza. Najdraže mu je kad se biciklom spusti uz Dravu sve do Tvrđe. Ima osjećaj da se vratio u neko drugo vrijeme jer mu, uz ljepote svih zidina, spomenika, crkava i muzeja, roditelji uvijek ispričaju neku priču ili legendu vezanu za grad.