Skip to content

POČINJE ZAGREB DESIGN WEEK

Od danas pa do 11. rujna u Akademiji likovnih umjetnosti očekuje vas deveto izdanje Zagreb Design Weeka

Filip Jerković

Najznačajniji hrvatski festival dizajna vraća nam se i ove godine, ali na novoj lokaciji. Po prvi put održat će se na jednoj od najljepših lokacija u centru Zagreba, Akademiji likovnih umjetnosti, kao zadnja manifestacija prije nego što se krene u njenu opsežnu obnovu.

Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, bit će pretvorena u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije imat ćemo priliku razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i naravno, partyji.

Tema ovogodišnjeg festivala dizajna — Limitless / Bez granica proslava je ponovnog okupljanja i slobode kao neizostavnog dijela kreativnog procesa nakon više od dvije godine ograničenja. Vrijeme je da granice maknemo iz svog djelovanja.

U svijetu vrlo ograničenih resursa, razmišljanje izvan okvira i bez granica ključno je za inovacije i poboljšanje društva. Cilj nam je podržati razvoj kreativnosti uz razumijevanje da učenje i stvaranje nikada ne prestaju i da nema granica u osmišljavanju bolje budućnosti. Otvaranjem prema različitostima, cilj nam je podržati puni potencijal projekata i prikazati najbolje kreativne prakse iz cijelog svijeta. Predstavljanjem takve prakse želimo inspirirati ljude da preuzmu angažiraniju i aktivniju ulogu u globalnom društvu te da imaju sretniji i ispunjeniji život.

6. kolovoza objavljena su imena finalista ZGDW Award, jedine hrvatske nagrade za dizajn otvorene i dizajnerima iz cijelog svijeta. Dodjeljuju se po tri nagrade, u svakoj od šest kategorija: Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Uži izbor najboljih radova predstavlja se izložbom na središnjoj lokaciji. Nagrade se dodjeljuju u obliku priznanja, na otvorenju Zagreb Design Weeka, 6. rujna u 19.00h, a ulaz na dodjelu nagrada je Slobodan. Prijavljene radove ocjenjuje peteročlani, stručni međunarodni žiri prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta. Dva su člana iz Hrvatske, (Zoran Jedrejčić, jedan je od najboljih hrvatskih dizajnera i umjetničkih direktora i Lovorka Magaš Bilandžić, povjesničarka umjetnosti), a tri iz inozemstva (direktor Vienna Design Weeka Gabriel Roland, nizozemska dizajnerica Chloé Rutzerveld  i mađarska kustosica Rita Mária Halasi). Hrvatski članovi dolaze iz različitih područja dizajna, dok su članovi iz svijeta na neki način povezani s programom Zagreb Design Weeka. Bilo da su kustosi izložbi, govornici, izlagači… Zagreb Design Week odabirom članova žirija promiče rodnu raznolikost, poziva ljude koji predstavljaju razna područja dizajna, u praksi i teoriji.

Objavljeni su i sudionici ZGDW partner lokacija za koje je jedini uvjet da svoje poslovanje baziraju na dizajnu, odnosno da proizvode prodaju, ili izlažu proizvode i robne marke vrhunskog dizajna, sudionici ZGDW Concept Storea, čiji je fokus na hrvatskim markama, ali i sudionici ZGDW modne revije čiji je cilj promocija mladih dizajnera. Modni dizajn predstavlja se u dvije kategorije: profesionalni dizajneri i studenti.