Skip to content

Svijet koloriranih oblika Ranka Ajdinovića živi u suglasju

Neobični svijet koloriranih oblika Ranka Ajdinovića živi i prostire se u suglasju, skladnih i neskladnih formi, iako naizgled vrlo neslični, ne bliski, tvoreći univerzum postojanja

Miroslav Pelikan

U posljednjih nekoliko godina osobito su zapaženi istupi karlovačkog umjetnika, akademskog slikara Ranka Ajdinovića, koji se uvijek predstavljao s novim djelima, karakterističnog nefigurativnog rukopisa, većinom akrili srednjeg formata na platnu, kontinuirano slikajući, istražujući kako motive tako i tehnike, uz izrazitu prisutnost kolora

Nedavno je prezentirao sedam novih akrila u kombinaciji s pastelom, ugljenom i olovkom, vrlo različitih formata, od 35 x 30 cm do 150 x 120 cm. U novom se opusu posebno ističu dva akrila, prvi s oslikanim okvirom i drugi s dubokim bočnim stranicama koje su oslikane sa svih strana).

Zanimljiva je nazočnost geometrijskih tijela koja plutaju iznad obojanih ploha, krećući se tajanstvenom orbitom. Vrlo prepoznatljive kocke, slobodno lebdeće poput znaka, poput nagovještaja.

Neobični svijet koloriranih oblika Ranka Ajdinovića živi i prostire se u suglasju, skladnih i neskladnih formi, iako naizgled vrlo neslični, ne bliski, tvoreći univerzum postojanja.

Potreba da se iskorači izvan uobičajenih formata, jer Ajdinović prelijeva i motive i boju do maksimalno mogućih granica egzistiranja, do samoga ruba platna, svakako je navještaj posve novih ciklusa, sasvim oslobođenih gesti.

I ovim zanimljivim i izazovnim nizom akrila Ajdinović je potvrdio svoj nesumnjivi talent, doprinoseći aktualnoj likovnoj sceni stvarnim likovnim doprinosom, produbljući mogućnosti izričaja  apstrakcije, originalnim autorskim rukopisom.

Svakako bi bilo vrijedno vidjeti izbor iz novije produkcije Ranka Ajdinovića i na samostalnoj izložbi ali i u reprezentativnoj monografiji.