Skip to content

Velimir Trnski: AROUND US

AROUND US, 155 izložba poznatog, međunarodno priznatog i nagrađivanog slikara

Velimir Trnski

Svaki iskreni slikar treba i mora znati naslikati bilo koju temu ili zadatak. Bitni su likovni rukopis, umijeće i istraživanje.

Otvaram 155. samostalnu izložbu u Palači Sponza u Dubrovniku koja će trajati od 29.08 do 12.09.2022. Kuriozitet je da je jedna od slika GIPSY GIRL primljena u Parizu na veliku izložbu ART CAPITAL u veljači 2023. Ostalo su portreti anonimnih ili meni poznatih, ORIĐINALA… i motiva iz vrtova maslina sa okolice Dubrovnika.

Kao što ponedjeljak i srijeda nisu isti, tako i moji interesi i znatiželja nisu isti na svakom platnu. Crtež i slikanje linijom su glavne likovne karakteristike mog rada.

Crtež treba biti osnova (kao plan kuće kod gradnje) svake slike, bilo na platno ili na skici. Ovdje pokazujem prijelaz crtačkih linija u linije bojom. Prostorna perspektiva (iluzija) na slici postaja koloristička i emocionalna. Sve oko mene (AROUND US) i u meni je predmet mog likovnog fokusa.

Mene, moja unutrašnja “lokomotiva” vuče na istraživanje platna kroz sve moguće likovne izražaje i kontrapunkte. Interes prema temi maslinovog drva je isti kao i prema naboranom ljudskom licu ili pukotinama u stijeni. Ljepota ili ružnoća kao istine, su tu prisutne u grubosti materije i u sudaru crtanja i slikanja.

Izložbu sam podijelio na tri podskupine:

SVI ORIĐINALI
MASLINA; STIJENA I MORE
LJETNI ĐIR

Ja vam otvaram “vrata”, za likovnu šetnju. “Primite” me za ruku i prođite laganim korakom “ kroz” i kraj mojih platna, širom otvorenih očiju. Vidjet će te, da ja ne prolijevam boju i ne mlatim kistom koristeći slučajne pokrete?! Kod mene nećete ostati ravnodušni i praznog utiska. Ja ću vas potaknuti na razmišljanje o smislu, ljepoti, grubosti i vrijednosti života. Ja sam kreativac, koji je čvrsto povezan s prirodom i civilizacijskim naučnim i duhovnim spoznajama i vjerujem u ono “nešto” iznad nas, a da to nije bradati starac. Mi smo zrnca prašine, predodređena ili ne, da postojimo baš u ovom trenutku i zbog toga MORAMO cijeniti taj dar postojanja.

See also  Novi ciklus ulja Antuna Vuksana

Želim vam reći na svoj način, da je život najvrednija činjenica nama dana i uz pomoć inteligencije bi trebali biti svaki dan pametniji i tolerantniji.