Skip to content

PETI DAN 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA

Emotivne reakcije na ukrajinski film KLONDIKE koji konkurira za nagradu Srce Sarajeva u sklopu Natjecateljskog programa – igrani film

Ana Petričić Gojanović

Regionalnom premijerom filma KLONDIKE ukrajinske redateljice Maryne Er Gorbach sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo nastavljen Natjecateljski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala

Radnja nas vraća u srpanj 2014. Irka i Tolik, koji uskoro očekuju rođenje djeteta, žive u Donjecku, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvoga djeteta nasilno prekida rastuća napetost uslijed rušenja aviona MH17 nedaleko od njihovog sela. Olupina oborenog aviona i povorka ožalošćenih koji dolaze posjetiti mjesto nesreće naglašavaju nadrealnu traumatičnost trenutka. Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je bijesan jer sumnja da su njih dvoje izdali Ukrajinu. Irka odbija biti evakuirana čak i nakon što vojska okupira selo i pokušava izmiriti svoga brata i svoga muža tako što ih zamoli da zajedno renoviraju njihovu bombardiranu kuću. U filmu glume Oksana Cherkashyna, Sergiy Shadrin, Oleg Scherbina, Oleg Shevchuk, Artur Aramyan i Evgenij Efremov.

U Narodnom pozorištu sinoć je održana i specijalna projekcija filma BRAĆA francuske redateljice Isild Le Besco. Nekada davno, u jednom udaljenom kraljevstvu, živjela je jedna plava ptica obdarena brojnim moćima koje su osvjetljavale i štitile kraljevstvo i sve njegove stanovnike. U tom kraljevstvu je, sa svojom majkom, živjelo šest dječaka. Majka je naporno radila da prehrani svoje sinove koji su bili nemarni i neposlušni. Kada dječaci probude šumsku zvijer, ona razjareno baca kletvu na njihovo selo. Njihova majka iznenadno nestaje, a dječaci ostaju sami, da se poprave i isprave svoje greške. Dječaci kreću u potragu za plavom pticom u nadi da u kraljevstvu ponovo uspostave mir i spokoj i pronađu svoju mamu. U ulogama su Isild Le Besco, Ulysse Le Besco, Solon Le Besco, Mathieu Pezon, Mathis Vachée, Joris Vachée, Elie Frick, Jules Daudanne, Hamza Nijemcević, Nedim Nijemcević, Danis Fejzić i Sanjin Istrefi.

Jesse Eisenberg, počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala, još je u Sarajevu, uživa, kako je i sam rekao, na najdražem mu mjestu na svijetu, a danas će održati svoj Masterclass.  Sutra su na programu razgovori s Jasmilom Žbanić u 11:00 i s Paul Schraderom u 17:30 sati.

U sklopu programa Open air 28. Sarajevo Film Festivala, sinoć je prikazan film TORI I LOKITA, Jean-Pierrea Dardennea i Luca Dardennea. U filmu glumi i Alban Ukaj, koji je prije projekcije pozdravio publiku u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Iz današnjeg Natjecateljskog programa – igrani film izdvajamo ŠEST SEDMICA Noémi Veronike Szakonyi, a u Ljetnom kinu Coca-Cola održat će se projekcija filma GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE, redateljice Sophie Hyde.

U sklopu programa U fokusu, možete pogledati film hrvatske manjinske koprodukcije, VIZIJA LEPTIRA, koji je režirao ukrajinski redatelj Maksym Nakonechnyi, a između ostalih producirala i hrvatska producentica Anita Juka.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba  kao i na društvenim mrežama festivala.

28. Sarajevo Film Festival održava se do 19. kolovoza.